Premiér Babiš: Karel Kramář je součástí naší historie

08.04.2018 8:35

Úřad vlády České republiky zpřístupnil v sobotu 7. dubna 2018 poprvé v tomto roce Kramářovu vilu veřejnosti. Příležitost navštívit rezidenci českých premiérů si nenechalo ujít 567 zájemců. Dne otevřených dveří se zúčastnil také předseda vlády Andrej Babiš.

Premiér Babiš: Karel Kramář je součástí naší historie
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Součástí prohlídek, které se uskuteční každou sobotu až do října, jsou reprezentativní prostory, v nichž se odehrávají ty nejvýznamnější státní akce. Veřejnost si může prohlédnout například hudební salonek, jídelnu v byzantském stylu, pracovnu s krásným výhledem na Prahu a zdobený kulečníkový sál. Prohlídky jsou ukončeny na zahradě, kterou si přítomní návštěvníci procházejí individuálně.

V dopoledních hodinách navštívil Kramářovu vilu také premiér Andrej Babiš, který se zúčastnil komentované prohlídky objektu a následně diskutoval s návštěvníky rezidence. "Poloha vily je úžasná. Je tu asi nejkrásnější výhled na Prahu. Taky to heslo na balkóně mě fascinuje: Pravdou třeba proti všem. Karel Kramář je součástí naší historie, kterou je důležité si připomínat, hlavně v roce, kdy slavíme 100 let vzniku Československa," řekl premiér Babiš.

Kramářova vila spadá pod správu Úřadu vlády ČR od roku 1952. V devadesátých letech byla kompletně zrekonstruována a od roku 1998 slouží jako rezidence předsedy vlády České republiky. Vila tak pravidelně hostí významné světové státníky a je místem protokolárních přijetí předsedy vlády.

"Z podnětu předsedy vlády Andreje Babiše bude Kramářova vila, reprezentační prostor předsedy vlády, v roce 2018 otevřena od dubna do října každou sobotu. Zvýšený počet dnů otevřených dveří pro veřejnost oproti minulosti je dalším příspěvkem Úřadu vlády k jubilejnímu roku 100. výročí vzniku Československa," uvedl vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin.

K oslavám významných výročí letošního roku se Úřad vlády připojí také řadou dalších aktivit. Od tohoto víkendu je pravidelně až do října, vždy v pátek, sobotu a neděli, veřejnosti přístupná Benešova vila v Sezimově Ústí (více ZDE). Před Lichtenštejnským palácem je ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů realizována výstava k Únoru 1948 (více ZDE). Následovat budou výstavy k Pražskému jaru 1968, srpnové okupaci 1968 a mnichovské dohodě 1938. Úřad vlády bude také spolupořadatelem mezinárodních vědeckých konferencí na téma posledního roku první světové války nebo Pražského jara 1968.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice