Premiér Babiš: Máme největší přebytek v historii naší země

06.01.2019 12:00

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne

Premiér Babiš: Máme největší přebytek v historii naší země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Čau lidi, první týdenní hlášení v tomhle roce. Jedna věta:

Jsme v plusu 2,9 miliardy!

Jo, naše ministryně financí Alena Schillerová splnila svůj slib, který mi dala, a státní rozpočet 2018 skončil s přebytkem.

Druhý za dvacet let.

Všichni to víme. Naše země se dvacet let propadala do dluhů. Od roku 1996, rok co rok neustále schodek. Mohla být u moci levice, pravice nebo úřednická vláda a bylo to jedno. Celkem dva přebytky za 20 let.

Ten první zařídil nějaký Babiš.

A nebyla to sranda. Taky mě to stálo kus zdraví a skoro veškerý čas na rodinu. Po dvou letech jako ministr financí, na konci roku 2016, jsem mohl oznámit, že jsme konečně v černých číslech. Dokonce, že máme největší přebytek v historii naší země.

A tenhle týden, když Alena Schillerová oznámila přebytek 2,9 miliardy, můžu říct, že jsem šťastný a taky hrdý. Chci jí moc poděkovat a pogratulovat.

Vybrali jsme si samozřejmě tu nejtěžší možnou cestu. Snižovat náš státní dluh a zároveň snižovat daně, zvyšovat platy, rekordně zvyšovat důchody a investovat. Hospodským jsme snížili DPH na nealko a jídlo, rodičům zvýšili daňovou slevu na druhé a další díteˇ. Jen to nás stálo 8,4 miliardy v roce 2018. A zavedli jsme školkovné, pracujícím důchodcům jsme vrátili slevu na dani. A bylo toho mnohem víc.

Schválně jsem spočítal, kolik jsme lidem a firmám ulevili na daních od roku 2014. Asi neuhodnete. Je to 100 miliard. Za 6 let včetně roku 2019.

I tak vybíráme na daních a odvodech víc než kdykoli předtím. Minulý rok to bylo už o 132,2 miliard korun víc než v roce 2017. Neustále se v tom zlepšujeme.

Spím sice krátce, ale naprosto klidně.

Protože se nám od 1. ledna podařilo rekordně zvýšit důchody. Za rok 2019 jsme je zvedli průměrně o bezprecedentních 900 korun měsíčně a k tomu o dalších 1000 korun měsíčně pro seniory nad 85 let. Předchozí pravicové vlády potřebovaly dohromady pět let na to, aby důchody zvedly celkem o 737 korun měsíčně. Takže míň než my za jediný rok.

Podařilo se nám znovu snížit státní dluh. Tentokrát z 32,2 na 30,6 procent HDP. Máme teď jeden z nejnižších dluhů v Evropě. Bohatnou naše obce, města i kraje. I mezinárodní ratingové agentury a investoři nám dávají špičkové známky. Už teď jsme na úrovni zemí jako Belgie nebo Velká Británie. Minulý rok dokonce napsal Bloomberg, že jsme ekonomicky nejstabilnější země Evropy. Dokonce lepší než Německo. Dávám odkaz do komentářů.

Ale, jak píší noviny: “Opozice to vidí jinak.”

Ano, samozřejmě. Je to vždycky stejné.

Možná pamatujete to divadlo kolem schvalování rozpočtu na tento rok. Když by byl vyrovnaný, řekli by nám, že neinvestujeme. No a když jsme představili schodek 40 miliard, řekli, že “projídáme budoucnost.” Ale jsem přesvědčený, že už ani oni nevěří tomu, co říkají.

Budíček, dámy a pánové. Minulý rok jsme schválili schodek 50 miliard a i tak jsme skončili 3 miliardy v plusu. A letos doufám dopadneme podobně. I když nás vyšší důchody, vyšší platy sestřiček, doktorů, učitelů a dalších budou stát obrovské částky. K tomu naši zem nakopneme investicemi za 122,2 miliard korun.

Obrovský skok jsme udělali v zahraničí. Musím se přiznat, že jsem se v zahraniční politice docela našel. Baví mě, cítím závazek, že musím bojovat za naše zájmy v Evropské unii a ekonomické zájmy ve světě. Jako premiér jsem podnikl 19 zahraničních cest, 8 evropských rad a přijal 12 premiérů u nás v České republice. Za jediný rok. Buduju pro nás kontakty, z kterých, jak doufám, budou těžit i mí nástupci.

A ještě větší tempo mě čeká tento rok. Začínám hned příští víkend v Singapuru, Thajsku a Indii, kam s sebou beru velkou podnikatelskou delegaci.

Ale zpátky k nám do Česka. Tenhle rok budeme řešit stavební zákon. Takzvanou rekodifikaci stavebního práva. Místo šílených 20-150 razítek, která člověk potřebuje na povolení stavby, chceme jeden úřad, jedno razítko a to do 60 dnů. Pokud se to povede, tak to bude revoluce ve stavebnictví. Stavební povolení včetně případného odvolání by nemělo trvat víc než rok.

Dál budeme řešit zneužívání dávek těmi, kteří si udělali z nezaměstnanosti životní styl a taky zneužívání dávek na bydlení. Tím myslím hlavně obchodování s chudobou a podnikání různých spekulantů, kteří jsou přisátí na státní peníze. Ministerstvo pro místní rozvoj má už za úkol udělat cenovou mapu nájmů a ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí vytlačit obchodníky s chudobou. Uděláme revizi systému, kdy stát akorát dává, ale už se neptá, kam ty peníze jdou.

Nevzdal jsme se myšlenky na obědy zdarma pro nejmenší školáky. Budeme o tom diskutovat. Co je ale hotová věc, jsou výhodné půjčky na bydlení pro lidi do 36 let. Už jsme to spustili minulý rok se zásobou 650 milionů a mladé páry si je okamžitě rozebraly. Takže tento rok dáme rovnou miliardu.

A naše ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová vyjednala pro tento rok rekordní peníze pro obce a to 3,2 miliard korun na místní komunikace, sportoviště, rekonstrukce budov a k tomu ještě další 1 miliardu na projekt Výstavba. Díky němu můžou obce stavět nájemní byty. Nejen pro sociální případy, ale třeba i pro místní učitele, lékaře nebo policisty. Rozhodovat si bodu starostové, koho potřebují u sebe na obci nejvíc podpořit.

A taky si budete moct dál měnit staré kotle za nové. Náš ministr životního prostředí Richard Brabec vyhlašuje od příštího týdne už třetí vlnu kotlíkových dotací. Můžete získat až 127.500 korun. Pokračovat bude Dešťovka pro všechny, kdo máte rodinný nebo bytový dům nebo trvale obýváte svou chalupu a chcete šetřit vodou. Můžete dostat až 55.000 korun na zalévání dešťovou vodou a až 105.000 korun na využití odpadní vody a rozvody po domě. Nová zelená úsporám zase pomůže lidem s rekonstrukcemi. Stát vám může proplatit až polovinu nákladů na výměnu oken a dveří a dát 150.000 korun na kombinaci fotovoltaického systému s tepelným čerpadlem.

A teď silnice. Celý rok 2018 jste mi psali kvůli D1 a dalším silnicím, kde je mizerná situace. Já sice říkám, že minulé vlády mohly všechny dálnice, obchvaty a tratě pro rychlovlaky postavit dávno před námi, ale není to výmluva. Zároveň tlačím na kolegy, aby maximálně zamakali a dohnali to manko, které tady od revoluce vzniklo.

Kdo čtete moje týdenní hlášení, tak víte, že se osobně angažuju, jezdím do krajů a snažím se pomáhat. Třeba nedávno jsem byl řešit obchvat kolem Přerova. Bavím se s ekology, právníky, silničáři a taky místními lidmi.

Média vytrhla z kontextu informaci, že jsme minulý rok otevřeli jen 3,7 kilometrů dálnic. Ale zapomněly k tomu dodat, že u nás je průměrný věk přípravy a výstavby dálnice 13 let. Byli jsme to přitom my, kteří v prosinci 2016 dokončili dálnici do Ústí, která trvala 32 let a dálnici do Hradce, která trvala 37 let. Vzpomeňte si na kauzu paní Havránkové, se kterou vyjednávali o výkupu pozemku 19 let.

Bohužel naše ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic neumí s médii komunikovat a vysvětlit veřejnosti, co všechno se jim doteď podařilo udělat. Koukněte do komentářů, co se ministerstvu dopravy povedlo.

Dával jsem vám sem text, který napsal náš poslanec Martin Kolovratník. Kdo jste ho četli, tak víte, že teď je rozestavěných 192 kilometrů dálnic a silnic I. třídy a dalších 172 kilometrů letos začneme. Dostaneme se tak na 364 kilometrů nových silnic a dálnic. To naše země ještě nezažila! Rozhodně by se to nepodařilo, kdybychom neprosadili novelu zákona o výkupu pozemků, předběžnou držbu nebo jednotné místo pro územní řízení a vyvlastnění u dopravních staveb.

Tenhle rok budeme makat hlavně na D1, jihočeské D3, karlovarské D6, chomutovské D7, hradecké D11, obchvatu Frýdku-Místku na D46 a D56, dálnici D48 nebo obchvatu Otrokovic na D55. A je toho samozřejmě mnohem víc.

Tenhle rok přinese tolik zlepšení pro lidi, že se mi jen těžko vybírá. Tak třeba ještě tohle. Náš ministr zdravotnictví Adam Vojtěch prosadil, že spoustu zdravotnických pomůcek, na které jste si doteď museli připlácet, budou komplet platit pojišťovny. Třeba vozíčkáři dostanou mechanický vozík do 20 tisíc korun zadarmo a taky zdarma budou opravy vozíků. Ulevíme i neslyšícím a cukrovkářům, kterým pojišťovny začnou proplácet sluchadla a moderní senzory na měření glykemie.

Prosazovat změny k lepšímu není žádná sranda, když máte ve sněmovně věčně obstruující opozici. Jsem zvědavý, jak se postaví třeba k novele zákona, kterou chystá náš Radek Vondráček. Chce totiž zavést, že poslanci MUSÍ CHODIT DO PRÁCE, jinak PŘIJDOU O PENÍZE. Už teď máme zákon, že pokud poslanec bez řádné omluvy nepřijde dva dny do práce, nemá nárok na polovinu platu a náhrad. A pokud chybí bez omluvy víc než čtyři dny, má přijít o celý příjem. Tak jak to, že doteď nikdo o plat nepřišel? V zákoně totiž chybí, kdo konkrétně se má absencemi poslanců zabývat. Radek Vondráček to chce jako první předseda sněmovny vyřešit. A díky tomu budeme moct konečně notorické absentéry potrestat. K tomu navrhneme, aby okamžitě, už za první den absence nejen na plénu, ale i na výborech bylo 50 procent denního platu dolů

Uvidíme, jak se k novele postaví poslanci. Vím, jak těžké bylo prosadit zpomalení růstu jejich platů. Teď ještě k tomu novináři zjistili, že ti úplně největší absentéři bez udání důvodu jsou poslanci opozice. Takže se můžeme těšit na jejich další plamenné projevy a obstruování, až jim zkusíme sáhnout na peníze, pokud nezačnou chodit do práce jako každý normální člověk.

Mluvil o tom i náš pan prezident. Viděl totiž v Izraeli na vlastní oči, jak mají v jejich parlamentu systém, který poslance hlídá. Když někdo absentuje víc než 30 procent, automaticky mu sníží plat. A voliči můžou sledovat on-line, kdo chodí a nechodí do práce.

S panem prezidentem jsme obědvali v Lánech, asi jste viděli fotky, co jsem dával na Facebook. Bavili jsme se o investicích, protože to je prezidentovo velmi oblíbené téma. I mé. A taky o našich dcerách. Obě studují vysokou v zahraničí. Takže oba sdílíme podobné pocity tátů, kterým dcery vyletěly z hnízda.

Tenhle týden jsem ještě stihl novoroční setkání velvyslanců. Informoval jsem je o naší strategii v Evropské unii ohledně migrace a rozpočtu. Byl se mnou i pan docent Karel Havlíček, místopředseda naší vládní Rady pro vědu, výzkum a inovace a představil všem náš projekt Česka 2030 jako jednoho z inovačních lídrů Evropy. Mluvili jsme i o naší exportní politice. Strávili jsme spolu dvě hodiny a vícero velvyslanců přišlo s opravdu konkrétními návrhy, za což jim děkuju.

Tak. A máme za sebou první týden 2019. Teď už musím za panem Moravcem. Připravil jsem si do jeho Otázek pár podkladů. Přeju vám hodně úspěchů a houževnatosti v tomto roce. Mějte se všichni moc fajn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…