Premiér Babiš: Naše vztahy jsou velice dobré a budou se dál rozvíjet

27.10.2018 20:39

Premiér Babiš na jednání s francouzským prezidentem Macronem ocenil roli Francie při vzniku samostatného Československa

Premiér Babiš: Naše vztahy jsou velice dobré a budou se dál rozvíjet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš se v pátek 26. října v Kramářově vile setkal u příležitosti oslav 100. výročí založení Československa s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Předseda české vlády ocenil roli Francie při vzniku samostatného Československa, debatovali však především o současnosti a budoucnosti vzájemných vztahů obou zemí a Evropské unie.

„Jsem velice rád, že mohu prezidenta Macrona přivítat v Praze v době, kdy oslavujeme 100. výročí založení Československa. Za sto let byly naše vztahy skutečně pevné a máme funkční spojenectví,“ podotkl Andrej Babiš a poukázal na podpis strategického partnerství, které Česká republika a Francie uzavřely letos 30. června v Paříži. „Jsme rádi, že u nás francouzské firmy investují, že se jim u nás daří,“ podotkl.

Oba politici se také shodli, že pro budoucnost Evropské unie je důležitá jednota členů v klíčových otázkách, jako jsou brexit či migrace. „Máme zájem, aby Evropa byla jednotná, abychom společně bojovali za zájmy Evropy, abychom společně řešili problémy, i když možná někdy máme jiné názory na různé věci,“ uvedl premiér Babiš. „Jsem přesvědčen o tom, že naše vztahy jsou velice dobré a budou se dál rozvíjet,“ dodal předseda české vlády.

Český premiér pak pozval francouzského prezidenta na prohlídku Karlova mostu a do Národní galerie na sbírku francouzského umění. Stěžejní část sbírky v roce 1923 zakoupil stát pod záštitou prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.