Premiér Babiš: Olomouc je krásné město, které skvěle funguje

11.06.2021 7:37

Premiér Babiš si prohlédl revitalizační projekty Olomouckého kraje

Premiér Babiš: Olomouc je krásné město, které skvěle funguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek 10. června 2021 navštívil Olomoucký kraj. Seznámil se s projekty revitalizace, které město Olomouc realizovalo. Jednal s primátorem, prohlédl si rekonstruovaný freskový sál, nově vybudované Centrum pro seniory a stavbu nové tramvajové tratě a knihovny. Navštívil i úspěšnou rodinnou firmu.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

Předseda vlády Andrej Babiš zahájil návštěvu v krajském městě Olomouci, kde jednal s primátorem Miroslavem Žbánkem. Tématem diskuze bylo například hospodaření města, které je aktuálně nejzadluženějším statutárním městem v republice. Olomouc se přesto intenzivně věnuje revitalizačním projektům. Samotné jednání proběhlo v rekonstruované, 600 let staré, budově radnice. Na opravu přispěly finance jak ze strany státu, tak z dotací Evropské unie.

Rekonstruovaný sál fakultní základní školy Komenium a mateřské školy Olomouc byl další zastávkou Andreje Babiše. Restaurování freskového sálu, který bývá připodobňován k Sixtinské kapli, skončilo v roce 2020 a vyšlo na téměř 10 milionů korun. Prostor bude nově sloužit k pořádání společenských akcí.

„Olomouc je skvělé město. Hned po Praze má největší koncentraci historických budov, o které se město stará a bude starat. Jsou zde různé skvělé investiční projekty, jako například multifunkční sportovní hala nebo na sídlišti staví tramvajovou přípojku. Jde o krásné město, které funguje,“ uvedl předseda vlády.

V roce 2020 pak ve městě vzniklo Centrum pro seniory. Bývalé komerční prostory nyní slouží k setkávání seniorů a pro další občanské aktivity. „Centrum seniorů je fantastické. Senioři se společně scházejí v prostorech vytvořených městem a jsou nadšeni. Po koronaviru jsou tato setkání ještě populárnější než dříve. Byl to asi zatím nejlepší zážitek v rámci této cesty. Dozvěděl jsem se, jak tyto kluby fungují. Senioři zde mají k dispozici různé aktivity. Je to skvělé a pro starší lidi velice důležité,“ řekl Andrej Babiš.

Premiér Andrej Babiš se následně seznámil s projektem výstavby nové dvoukolejné tramvajové trati Nové sady. Trať dlouhá 1200 metrů se třemi zastávkami má být dokončena na podzim roku 2022. Součástí výstavby jsou také cyklostezky, parkovací stání či výsadba zeleně. Cena nové trati se vyšplhá na 468 milionů korun. Občanům bude k dispozici také nová městská knihovna na sídlišti Nové sady. Ta vznikne v nepotřebném objektu výměníkové stanice, a to s náklady na realizaci ve výši cca 22,5 milionu korun.

Další kroky předsedy vlády mířily mimo Olomouc. Konkrétně do základní školy Horka nad Moravou, kde vznikl projekt „Nová jídelna“. Realizace proběhla za pomoci dotace 20 milionů korun z programu Ministerstva financí. Celkem jídelna vyšla na téměř 36 milionů korun.

Poslední zastávkou cesty po Olomouckém kraji byla firma ABO valve v Chomoutově. Rodinný podnik je největším výrobcem uzavíracích a zpětných klapek pro průmyslové využití v České republice. Společnost, která má několik zahraničních poboček, exportuje výrobky do celého světa. Majitelé navíc již dvakrát získali ocenění EY Podnikatel roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.