Premiér Babiš: Poprvé jsem dostal od některého kraje rozvojové projekty

02.05.2018 14:08

Vláda České republiky v demisi zahájila ve středu 2. května 2018 pracovní jednání v Jihomoravském kraji návštěvou hlavního nádraží v Brně. Zde se členové vlády seznámili s projektem výstavby nového železničního uzlu Brno v krajem a městem schválené variantě.

Premiér Babiš: Poprvé jsem dostal od některého kraje rozvojové projekty
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Předpokládaná cena nového brněnského železničního nádraží, kolem 45 miliard korun podle zvolené varianty, se premiérovi v demisi Andreji Babišovi zdá vysoká. Jak řekl novinářům v Brně, vyžádal si další informace. Kdy vláda rozhodne o umístění nádraží, nelze podle něj předjímat. Premiér předpokládá, že projekt bude mít i výnosy, například z prodeje pozemků pod nynějšími kolejišti a stavbami. „Nedostal jsem úplně ucelený obrázek výdajů a příjmů, takže o tom budeme určitě v detailu diskutovat,“ řekl premiér.

S krajskými radními pak v brněnském sídle Jihomoravského kraje jednala vláda o aktuálních problémech a připravovaných investicích kraje. „Jednání jsme zahájili dvouhodinovou debatou o konkrétních otázkách týkajících se financování sociální oblasti, důležitých dopravních staveb a projektů regionálního rozvoje. Na oba dva dny máme připraven náročný program, chceme vládě ukázat připravené investiční akce,“ uvedl po jednání hejtman Bohumil Šimek.

„Byl jsem nadšený z toho, že poprvé jsem dostal od některého kraje rozvojové projekty. Kraj zmapoval investiční potřeby obcí. Ty činí celkem přibližně 35 miliard korun. Jde o místní komunikace, internet, cyklostezky, prodejny, školy, školky a tak dále. To je přesně to, co chceme vědět. Nic neslibujeme, mapujeme. Je to skvělý materiál, poprosíme i ostatní kraje, aby to udělaly. To nám dává obraz o investičních potřebách jednotlivých krajů a podle toho chceme organizovat dotační tituly,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš.

Prezentace zmiňovaná premiérem Babišem na tiskovém brífinku je ZDE.

Následně členové vlády zamířili do Základní školy Štolcova, která se zaměřuje na vzdělávání dětí s autismem a kde v současnosti probíhá rekonstrukce. Další zastávkou pracovní cesty byla Konzervatoř Brno a předmětem zájmu byla plánovaná oprava koncertního sálu. Dnes ještě vláda v doprovodu vedení kraje navštíví obec Miroslav a místní plánovanou investici kraje, nový domov pro seniory. Premiér a ministři si prohlédnou rovněž chráněné bydlení Srdce v domě v Mikulově a posledním tématem prvního dne bude výstavba dálnice D52 v Mikulově.

Druhý den členové vlády navštíví Dětskou léčebnu se speleoterapií v Ostrově u Macochy a Nemocnici Vyškov, která plánuje rekonstrukci pavilonu ORL a neurologie. Následně budou ve Šlapanicích řešit odstranění ekologické zátěže po podnicích Dehtochema a Brněnské papírny. V Brně si vládní kabinet prohlédne místo budoucí výstavby atletické haly a parkovacího domu Campus i prostor, ve kterém by v blízkosti Pavilonu Anthropos měl stát sportovní areál. Podívají se i na místa, na nichž se plánuje výstavba Janáčkova kulturního centra a multifunkční haly. Návštěvu Jihomoravského kraje vláda zakončí setkáním se starosty na brněnském výstavišti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě