Premiér Babiš: Potřebujeme zástupce, komunikující s USA efektivněji

21.09.2019 13:13

Praha hostila IV. ročník již tradiční mezinárodní konference Výzvy pro Evropu s letošním podtitulem „Výzvy pro transatlantické vztahy“. V rámci diskuze vystoupili premiér Andrej Babiš, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a mnoho dalších tuzemských, ale i zahraničních expertů z oblasti ekonomie, bezpečnosti a politiky.

Premiér Babiš: Potřebujeme zástupce, komunikující s USA efektivněji
Foto: Repro ČRo
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Příští týden se uskuteční valné shromáždění OSN v USA. „V New Yorku představím postoje a názory České republiky, jak bychom měli řešit globální výzvy a vztahy mezi Evropou a Spojenými státy americkými. Samozřejmě nesmíme zapomínat na odstoupení USA od Pařížské dohody a na kroky, které budou následovat. Potřebujeme však schopné zástupce, kteří budou umět efektivněji komunikovat s USA, než tomu bylo dosud. Věřím, že nová Evropská komise bude v tomto ohledu schopnější a dosáhne lepších výsledků,“ říká premiér Andrej Babiš.

Z pohledu České republiky patří Spojené státy mezi deset nejdůležitějších zemí pro náš export a pokud se podíváme na přidanou hodnotu, jsou USA dokonce šestým nejdůležitějším trhem pro ČR. „Pro menší a střední firmy se Amerika stává klíčovým teritoriem a z mimoevropských teritorií je to jednoznačně nejdůležitější trh. Z tohoto pohledu je pro nás klíčové se bavit o příležitostech, možnostech, potencionálních problémech,“ vysvětluje vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Diskuze o transatlantických vztazích jsou v dnešní době mimořádně důležité. „Spojené státy patří mezi stěžejní partnery v rámci NATO a mnohé nás spojuje. Zároveň ale musíme řešit sporné otázky, jako je například obchodní politika mezi Evropou a Amerikou nebo budoucnost dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Z tohoto důvodu byla dnešní konference důležitým místem pro diskuzi o pozici v ČR v rámci těchto témat,“ uzavírá letošní konferenci ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.