Premiér Babiš: V Ústí nad Labem, kde jsme byli včera, chybí 60 lékařů a 200 sester a nikdo to neřešil

15.05.2018 20:52

Premiér Babiš jednal s děkany lékařských fakult o zvýšení počtu mediků.

Premiér Babiš: V Ústí nad Labem, kde jsme byli včera, chybí 60 lékařů a 200 sester a nikdo to neřešil
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Na Úřadě vlády ČR se v úterý 15. května 2018 uskutečnilo setkání předsedy vlády Andreje Babiše, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy a děkanů lékařských fakult v České republice. Hlavním tématem bylo navýšení rozpočtu lékařských fakult na nárůst počtu mediků a zlepšení podmínek akademických pracovníků. Jednání se zúčastnil také ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek.

Podle premiéra Andreje Babiše je nyní na mnoha místech výrazně ohrožena zdravotní péče nedostatkem lékařů, zejména jejich výrazným demografickým stárnutím. V období po roce 2019 tak hrozí propad kapacity lékařů z důvodů odchodu do důchodu. Navýšením finančních prostředků chce vláda přispět k řešení této situace. Zároveň je nezbytné paralelně řešit podporu mladých lékařů, aby neodcházeli do zahraničí anebo mimo resort zdravotnictví.

„Je překvapující, že máme všude nedostatek lékařů. Například v Ústí nad Labem, kde jsme byli včera, chybí 60 lékařů a 200 sester a nikdo to neřešil.  Domluvili jsme se, že během 10 let by šlo o nárůst prostředků pro lékařské fakulty o zhruba 6,5 miliardy korun a počet nových studentů by narůstal postupně od příštího roku zhruba o 15 procent. Dnes je základní problém, že nejsou učitelé, kteří by učili budoucí lékaře. Budu se snažit, abychom to řešili už od 1. září, tam jde o částku 135 milionů korun. Je to dlouhodobá věc, dlouhodobě neřešená a chceme to takovýmto způsobem řešit i se zaměřením na jednotlivé specializace,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

„Program financování lékařských fakult by měl zejména umožňovat navýšení kapacit přijímaných studentů lékařských oborů o 15 procent, což je podle mě ještě realizovatelné v současných kapacitách fakult,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga s tím, že nyní je klíčové začlenit potřebné finance již v rámci přípravy rozpočtu na rok 2019.

Zvýšit by se mělo také odměňování akademických pracovníků tak, aby jejich mzdové podmínky byly konkurenceschopné s těmi v nemocničních zařízeních.

„Bilance počtu lékařů odcházejících do důchodu a absolventů lékařských fakult se v následujících letech nekompromisně blíží do červených čísel. Domluvili jsme se proto s panem premiérem a ministrem Plagou, že do poloviny letošního roku vládě předložíme desetiletý program na navýšení rozpočtu lékařských fakult na zvýšení počtu mediků a učitelů. Spustit by se mohl už v akademickém roce 2019/2020. Situace s nedostatkem lékařů a predikce vývoje v dalších letech jsou natolik vážné, že už není na co čekat, naopak podobné opatření mělo přijít již dávno,“ uzavřel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…