Premiér Babiš: Velkým tématem je návrh evropského rozpočtu. Všichni čekáme, s čím komise přijde

30.04.2018 19:52

Vláda schválila 4 miliardy korun na krajské silnice a podpořila vznik testovacího centra BMW

Premiér Babiš: Velkým tématem je návrh evropského rozpočtu. Všichni čekáme, s čím komise přijde
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 30. dubna 2018 rozhodla o způsobu financování rekonstrukcí krajských silnic. Letos pošle krajům prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury celkem 4 miliardy korun, na příští roky chce finanční pomoc krajům vyřešit systémově. Odsouhlasila i podpis prohlášení o strategické spolupráci mezi vládou České republiky a firmou BMW AG, kterým podpoří plánovanou výstavbu testovacího centra firmy na Sokolovsku. Rozhodla také o vyhlášení výběrového řízení na ředitele GIBS.

V rámci jednání Výboru pro Evropskou unii vláda schválila Národní program reforem České republiky 2018. Jedná se o každoroční aktualizaci reagující na Zprávu o ČR, kterou letos v březnu vydala Evropská komise. Národní program nově obsahuje i kapitolu Bydlení, která popisuje legislativní činnost vlády a vládní dotační programy pro zlepšení dostupnosti bydlení pro občany ČR. Více informací naleznete v tiskové zprávě Výboru pro Evropskou unii (ZDE).

„Reagujeme tím na hospodářské hodnocení naší země Evropskou komisí. Informujeme v něm, jaká připravujeme opatření v celé řadě oblastí, jako je daňová politika, doprava a podnikatelské prostředí. Tento soubor reforem pošleme Evropské komisi. Já jsem reagoval na hodnocení Evropské komise a zaslal jsem dopis předsedovi Evropské komise Jean Claudu Junckerovi, kde vysvětluji pohled na věci, které komise kritizovala, jako je složitost daňového systému, kde máme projekt Moje daně, důchodová reforma a další.

Velkým tématem je návrh příštího evropského rozpočtu, který Evropská komise představí ve středu. Všichni čekáme, s čím komise přijde. Psal jsem panu Junckerovi naši pozici a jednal jsem o tom s eurokomisařem Oettingerem. Určitě chceme mít v příštím programovém období zásadní vliv na to, jaké peníze dostaneme. Jedná se hlavně o kohezi a zemědělství,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Čtyři miliardy korun vyplatí krajům na rekonstrukce silnic II. a III. tříd a komunikací, které dočasně nahrazují chybějící část pražského okruhu, Státní fond dopravní infrastruktury. Jednu miliardu pokryje z nespotřebovaných finančních prostředků z minulých let, tři miliardy rozhodla vláda poskytnout formou dotace. Většina této sumy (2,4 miliardy) půjde z vládní rozpočtové rezervy, zbytek vyřeší přesuny v kapitolách Ministerstva dopravy.

Zároveň vláda uložila ministru dopravy vypracovat ve spolupráci s ministryní financí návrh na zajištění systémového financování silnic II. a III. tříd. Měl by se tak odstranit stávající stav, kdy vláda o konečné výši peněz na krajské silnice rozhoduje nahodile podle aktuální situace státního rozpočtu, což kraje staví do nejisté situace. Nově by měl být tento příspěvek státu přímo součástí rozpočtu a střednědobého výhledu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Kabinet Andreje Babiše rovněž schválil podpis prohlášení o strategické spolupráci mezi vládou České republiky a firmou BMW AG. Vláda tak deklarovala jasnou podporu projektu výstavby vývojového a testovacího centra společnosti BMW Group Future Mobility Development na Sokolovsku v Karlovarském kraji. Za zhruba 250 milionů eur by mělo na pozemcích Sokolovské uhelné vzniknout testovací centrum automobilky pro autonomní vozidla, v němž vznikne několik set nových pracovních míst včetně míst pro špičkové odborníky. Vláda teď bude ještě zvažovat, jakou konkrétní formou, v souladu s evropskými předpisy, výstavbu podpoří.

Dnes vláda také rozhodla o vyhlášení výběrového řízení na pozici ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nový ředitel by měl být jmenovaný od 1. července 2018. Více informací naleznete ZDE.

Vláda schválila také Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí ČR na léta 2019 až 2021. Výdajové rámce státního rozpočtu a státních fondů by podle schváleného dokumentu měly v příštích letech růst, a to na 1,496 bilionu Kč pro rok 2019, 1,533 bilionu Kč pro rok 2020 a 1,579 bilionu Kč pro rok 2021. Celkově tak dochází ke zvýšení rámců oproti jejich aktualizaci ve Střednědobém výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2019 a 2020, a to o 22 mld. Kč na rok 2019 a 25 mld. Kč na rok 2020. Těchto částek by se pak měli držet tvůrci státních rozpočtů, rozpočtů státních fondů a střednědobého výhledu.

I přes navržený nárůst výdajů státu vláda plánuje v příštích letech přebytkové hospodaření sektoru vládních institucí. Dluh sektoru vládních institucí od roku 2013 poklesl o více jak 10 procentních bodů na 34,6 % HDP v roce 2017, což řadí veřejné finance ČR mezi nejméně zadlužené v Evropské unii. Koncem roku 2017 ČR dlužila 1,749 bilionu Kč. V Konvergenčním programu ČR, který je součástí rozpočtové strategie, je naplánováno jeho další snižování, a to až pod 30 % HDP v roce 2021.

Kompletní výsledky jednání vlády najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…