Premiér Babiš: Získali jsme strašně moc informací pro naše rozhodování

05.02.2021 18:49

Předseda vlády ČR Andrej Babiš se v pátek 5. února 2021 setkal v Budapešti s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, s nímž diskutoval o možnostech využití nových protilátkových léků a o vakcínách proti onemocnění covid-19. Premiéra Babiše na pracovní cestě doprovázel expertní tým lékařů, epidemiologů a virologů.

Premiér Babiš: Získali jsme strašně moc informací pro naše rozhodování
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Tématem schůzky předsedů vlád byly zkušenosti s léčbou pacientů s covid-19, mimo jiné možnost využití nových protilátkových léků, které by měly pomáhat předcházet komplikovanému průběhu nemoci, a jejich registrace ze strany Evropské komise.

„Jednali jsme o zkušenostech s protilátkou Bamlanivimab od firmy Eli Lilly, kterou se nám podařilo i zabezpečit. Česká republika by mohla dostat prvních 500 dávek už v únoru a chceme nakupovat dále. Je to látka, která brání tomu, aby pacient pozitivní na covid-19 skončil na JIP, respektive brání těžkému průběhu nemoci. Zkušenosti Maďarska, které již látku aplikuje, jsou pro nás cenné,“ uvedl po jednání český premiér.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

Andrej Babiš se s Viktorem Orbánem setkal také s cílem vyměnit si zkušenosti s očkováním a diskutovat maďarskou zkušenost s předběžným schválením ruské vakcíny proti covid-19 Sputnik V. „Získali jsme strašně moc informací pro naše rozhodování, jakým způsobem Maďarsko řeší pandemii, jakým způsobem vymáhá opatření, jakým způsobem funguje hygiena a jakým způsobem maďarská vláda řeší i vakcíny, které nejsou jenom v Evropské unii,“ dodal Babiš.

Andrej Babiš se v Budapešti setkal také s ministrem zahraničních věcí Péterem Szijjártó, se kterým hovořil o aktuální epidemiologické situaci v EU a zpřísnění cestovních pravidel v rámci EU i ze třetích zemí reagující na šíření nových nakažlivějších variant viru.

Spolu s předsedou vlády ČR se jednání zúčastnil tým expertů složený z lékařů, epidemiologů a virologů, který s maďarskými experty diskutoval o vakcinaci včetně účinnosti vakcín, procesu registrace léčivých přípravků na úrovni EU i na národní úrovni nebo zkušenostech s léčbou pacientů s covid-19.

Premiér Babiš také apeloval na všechny, kteří mají příznaky onemocnění covid-19, aby se včas nechali otestovat. „Pokud jsme na jaře říkali lidem, aby zůstali doma a dostali se z toho, tak teď je musíme vyzývat a apelovat na ně, aby v případě, že mají vysokou teplotu a další příznaky, kontaktovali praktického lékaře a nechali se otestovat. Je nutné, aby lidé nečekali, až začnou kašlat a budou se doma dusit a pak na poslední chvíli jdou do nemocnice. To je velký problém,“ dodal premiér Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…