Premiér Fiala: Co vaše vláda zanedbala, naše spraví

16.06.2022 18:27

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 16. června 2022 – odpověď na reakci poslance Juchelky k pomoci handicapovaným

Premiér Fiala: Co vaše vláda zanedbala, naše spraví
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

No, pane poslanče, my si skutečně nerozumíme a nemůžeme si rozumět. Vy tady vedete politicko-ideologický boj a já vám říkám fakta. Tak fakta jsou ta, že příspěvek na mobilitu, zdravotní pomůcky, kdy jste zvedali? Jak jste si s tím poradili? Ten je nedostatečný už nějakou dobu. Vaše vláda neudělala nic v této věci. Tak se podívejte na fakta, s nimi sem přijďte a můžeme se potom o nich bavit.

Ano, my souhlasíme, příspěvek na mobilitu je nedostatečný a teď je ještě s ním větší problém v důsledku růstu cen pohonných hmot. Jsme připraveni zvednout ten příspěvek na mobilitu, zvažujeme různé varianty, abychom vybrali tu, která bude co nejvěrněji odrážet skutečné náklady a lidem pomůže. Ano, již v programovém prohlášení vlády jsme se zmiňovali, že chceme aktivně začleňovat osoby se zdravotním postižením do společnosti a na pracovní trh. Proto se chystáme podpořit zaměstnávání osob se zdravotním postižením a navýšením tohoto příspěvku.

Musíme provést i úpravu podpory osob s nákladnou dietou. Tato úprava byla zavedena v roce 2011. Od té doby nebyla valorizována. Valorizovali jste ji, pane poslanče? Ne, vůbec jste se na ni ani nepodívali v době, kdy extrémním způsobem se dařilo ekonomice a kdy rostla životní úroveň ostatních lidí. Pro tyto lidi jste neudělali nic. Je potřeba zvýšit příspěvek na zvláštní pomůcku, zdvihací a zvedací plošiny, i na tom pracujeme. A mohl bych tady jmenovat některé další věci, které se v tom balíčku objeví.

A když se podíváte na fakta a podíváte se, jak jste vy těmto osobám pomohli v době, kdy jste mohli, kdy jste neměli problémy s rozpočtem, s inflací a s tím vším, tak zjistíte, že jste pro ně udělali velmi málo, ne-li vůbec nic. A teď říkáte: no, vy tady za půl roku tohle máte všechno napravit. My to napravíme, možná ne za půl roku, možná za sedm měsíců. Ale to, co vaše vláda zanedbala... (Předsedající: Čas.) ...naše spraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …