Premiér Fiala: Díky naší práci mají všichni jistotu, že energetickou krizi zvládneme

17.12.2022 21:21 | Ze sítí

Komentíř na facebookovém profilu k prvnímu roku vlády pod křídly Petra Fialy.

Premiér Fiala: Díky naší práci mají všichni jistotu, že energetickou krizi zvládneme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Vážení přátelé,

přesně před rokem se vláda, jejímž jsem předsedou, ujala své funkce. Poslední rok nebyl pro nikoho jednoduchý. Ani následující měsíce nebudou snadné. Naše vláda ale dělá maximum pro to, abychom vše zvládli.

Naše země se v důsledku ruské agresivní války na Ukrajině potýká s řadou obrovských výzev, které jsme si ještě nedávno nedokázali představit. Společně s vámi však pracujeme na tom, aby byly dopady krizí na životy nás všech co nejmenší.

Na přelomu roku jsme se museli vyrovnat s poslední velkou vlnou covidové pandemie. Tu jsme ale zvládli výborně. Díky vaší spolupráci a vaší zodpovědnosti.

Na dva roky covidové pandemie navázala bezprecedentní invaze Ruska na Ukrajinu, a v Evropě tak vypukl největší válečný konflikt od konce 2. světové války.

Jeho prvním důsledkem byla největší migrační krize za posledních 70 let. Společně jsme přijali více než 460 tisíc lidí, především žen a dětí, kteří utekli před válkou, a úspěšně je začlenili do naší společnosti. Více než sto tisíc z nich si už našlo zaměstnání.

Dalším přímým důsledkem ruské agrese je nedostatek energií a jejich rostoucí ceny. Zareagovali jsme rychle a zajistili jsme dostatek plynu na tuto zimu – rekordně jsme naplnili zásobníky a zakoupili jsme potřebnou kapacitu v LNG terminálu v Nizozemsku.

Pracujeme na tom, aby měli lidé i firmy dostatek energií, za které nebudou platit násobky toho, co dosud. Jako jedni z prvních jsme dokázali zastropovat ceny energií pro občany, nemocnice, školy a další poskytovatele veřejných služeb. V Evropě jsme vyjednali změny unijních pravidel, díky kterým jsme – opět jako jedni z prvních – mohli zastropovat ceny energií i pro všechny firmy.

Všichni občané i podnikatelé mají díky naší práci jistotu, že energetickou krizi zvládneme. Odolali jsme tlaku populistů na řadu drahých a nefunkčních zásahů do volného trhu, a i díky tomu nyní tankujeme za předválečné ceny, zatímco v jiných zemích benzin a nafta zdražují a řidiči na ně musejí stát dlouhé fronty.

Od června jsme do konce tohoto roku také předsednickou zemí Evropské unie. Pro Českou republiku je to skvělá příležitost, abychom byli v Evropě vidět a slyšet. Podařilo se nám přijmout řadu evropských řešení vysokých cen energií, která budou mít pozitivní dopad na všechny naše občany, dokázali jsme vyjednat mnoho věcí, které analytici označovali jako nemožné. V říjnu jsme uspořádali na Pražském hradě první summit Evropského politického společenství – neformální setkání, které započalo novou formu spolupráce zemí Evropy.

Už nyní vím přesně, čemu se musíme věnovat příští rok a v dalších letech, abychom posunuli Českou republiku mezi nejúspěšnější země světa. Věřím, že to společně dokážeme.

Děkuji vám za vaši důvěru.

Petr Fiala

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).