Premiér Fiala: Evropská unie nutně potřebuje reformu migrační politiky

05.12.2023 13:09 | Tisková zpráva

Premiér Petr Fiala se v pondělí 4. prosince setkal ve Vídni s rakouským spolkovým kancléřem Karlem Nehammerem, se kterým jednal o aktuální migrační situaci v Evropě, rozšiřování EU, válce na Ukrajině a spolupráci v oblasti dopravy a energetiky.

Premiér Fiala: Evropská unie nutně potřebuje reformu migrační politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Českého předsedu vlády přijal také rakouský prezident Alexander Van der Bellen a diskutoval s představiteli rakouské hospodářské sféry.

Oba lídři se shodli, že česko-rakouské vztahy jsou nejlepší, jaké kdy byly. Naše země mají dlouhou společnou minulost a kulturu, máme podobný pohled na výzvy zahraniční a evropské politiky a máme zájem na rozvíjení konkrétní spolupráce. Jednou ze společných výzev je otázka nelegální migrace.

„Naše země se shodují v tom, že EU nutně potřebuje reformu migrační politiky. Současná situace je neudržitelná a potřebujeme velmi rychle najít společné evropské řešení. Naše země volají po posílení zabezpečení vnější schengenské hranice, rychlejším vyhošťování a spolupráci se třetími zeměmi. Musíme nelegální migranty odrazovat od toho, aby se do Evropy vydávali a bojovat proti pašerákům a obchodníkům s lidským neštěstím,“ uvedl premiér.

Důležitým tématem jednání byla energetika. Lídři se shodli na potřebě posílení přeshraničního propojení elektrické sítě mezi Českem a Rakouskem, které je předpokladem pro dosažení evropských cílů v oblasti dekarbonizace.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialo, EU potřebuje celkovou reformu. A ČR potřebuje premiéra a ne hadr na nádobí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRhino , 05.12.2023 13:19:49

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.