Premiér Fiala: Před sedmi měsíci byla jmenována naše vláda. Problémy zaviněné válkou řešíme

18.07.2022 8:35 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k sedmi měsícům vlády.

Premiér Fiala: Před sedmi měsíci byla jmenována naše vláda. Problémy zaviněné válkou řešíme
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala při projevu k národu

Milí přátelé,

před sedmi měsíci byla jmenována naše vláda. A přibližně dva měsíce poté napadlo Putinovo Rusko Ukrajinu. To změnilo prakticky vše.

Válka bohužel přinesla mnoho problémů, a to především zvyšující se ceny energií, jídla či pohonných hmot. Problémy řešíme a na nové výzvy reagujeme, a to v zájmu českých občanů.

Rád bych zde připomněl několik věcí, o nichž jsem přesvědčen, že občanům České republiky pomohou v krátkodobém i dlouhodobém horizontu přečkat těžké časy.

  • Prosadili jsme řadu opatření, která lidem pomáhají zvládat drahotu, a další připravujeme. Podrobné informace najdete na destnikprotidrahote.cz. V rámci příspěvku na bydlení se nám navíc podařilo upravit složitý administrativní systém, který před námi roky nikdo nedokázal změnit. Odpadá tak nutnost vyplňovat rozsáhlé formuláře na úřadech práce a místo toho lze na webu Ministerstva práce a sociálních věcí jednoduše vyplnit nový digitální formulář. Kromě toho jsme schválili úsporný tarif na energie, abychom lidem pomohli s vysokými cenami. Prosadili jsme také jednorázový příspěvek 5000 Kč na jedno dítě, který pomůže rodinám s dětmi do 18 let a příjmem, který byl v předchozím roce do jednoho milionu korun hrubého.
  • Podnikáme zásadní kroky k energetické soběstačnosti České republiky. Nespoléháme se na to, že se o nás někdo postará, ale aktivně jednáme na mnoha úrovních. Naplnili jsme zásobníky na plyn na 70 %, vysoutěžili jsme kapacity v LNG terminálu v Nizozemsku v množství, které pokryje až třetinu roční spotřeby plynu, obnovili jsme jednání o plynovodu STORK II. Jednáme o rozšíření ropovodu TAL, který vede z Terstu do Bavorska. Povedlo se dohodnout, že Bavorsko rozšíření kapacity schválilo. Kromě toho se nám podařilo v EU prosadit, aby jádro a plyn byly považovány za čisté zdroje energie.
  • Ukázali jsme, že Česká republika je silný mezinárodní partner. Svou jasnou podporou Ukrajiny – morální, humanitární a vojenskou – dáváme jasně najevo, že stojíme na straně demokracie a lidských práv.
  • Úspěšně jsme se ujali předsednictví EU. Naším hlavním úkolem je nalézt shodu na opatřeních, která zmírní negativní dopady současných krizí na naše občany, a také zvýšit bezpečnost Evropy.

Děkuji všem ministryním a ministrům ve vládě za jejich práci a Vám, občané, za Vaši důvěru a trpělivost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.