Premiér Fiala: Republika je připravena i na případné výpadky dodávek surovin

24.02.2022 16:57 | Tisková zpráva

Premiér Petr Fiala v důsledku nočního napadení Ukrajiny vojsky Ruské federace svolal na čtvrtek 24. února 2022 mimořádné jednání Bezpečnostní rady státu.

Premiér Fiala: Republika je připravena i na případné výpadky dodávek surovin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Bezpečnostní rada státu znovu prověřila připravenost všech složek státu na důsledky ruské agrese vůči Ukrajině a na možné další scénáře vývoje bezpečnostní krize na východě Evropy a rozhodla také o konkrétních krocích vyjádření nesouhlasu vůči nepřátelským krokům Ruské federace a naopak na pomoc napadené Ukrajině.

Bezpečnostní rada státu na mimořádném zasedání reagovala na další zhoršení bezpečnostní situace na východě Evropy poté, co vojska Ruské federace bezdůvodně a bezprecedentně napadla území suverénní a nezávislé Ukrajiny.

„I po dnešním jednání Bezpečnostní rady státu chci znovu ujistit všechny občany České republiky, že v tuto chvíli nejsou žádné informace ani signály o tom, že by naší zemi nebo jejím občanům hrozilo jakékoliv bezprostřední nebezpečí. Postupujeme jasnými kroky, ať už k zajištění bezpečnosti České republiky a jejích občanů, tak politickými kroky, které vyjádří naší podporu Ukrajině a vyjádří také náš nesouhlas vůči postupu Ruska a jeho agresivní politice,“ uvedl po jednání předseda vlády Petr Fiala.

V reakci na vystupňovanou ruskou agresi rozhodla Česká republika o odvolání souhlasu se zřízením Generálních konzulátů Ruské federace v Brně a Karlových Varech, což znamená, že tyto konzuláty musí neprodleně ukončit činnost a jejich zaměstnanci jsou vyhoštěni z České republiky. Současně ministr zahraničních věcí na protest proti postupu Ruska a Běloruska rozhodl o povolání českých velvyslanců v Rusku a Bělorusku na konzultace do vlasti. Česká republika také přerušuje činnost generálních konzulátů ČR v Petrohradu a Jekatěrinburgu. „Pozastavíme také náběr vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů,“ doplnil předseda vlády.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Bezpečnostní rada státu projednala také další humanitární pomoc pro postiženou Ukrajinu. „Na dnešní Bezpečnostní radě státu jsme se rozhodli uvolnit bezprostředně 50 milionů korun a následně dalších 250 milionů, tedy dohromady 300 milionů korun, na humanitární pomoc Ukrajině. Ministerstvo vnitra také spouští informační servis pro ukrajinské občany v České republice,“ upřesnil premiér Fiala. Česká republika má zároveň připraven čtyřstupňový plán na zvládnutí případné uprchlické vlny občanů Ukrajiny.

Bezpečnostní rada státu řešila i otázku zásobování České republiky strategickými energetickými surovinami – ropou a zemním plynem. „Chci občany v této souvislosti ujistit, že Česká republika je připravena i na případné výpadky dodávek těchto surovin. Máme zde zásobníky, máme dostatečné zásoby a jsme schopni případné snížení nebo výpadek dodávek řešit. Víme také, že konkrétní kroky dělá i Evropská unie. Předsedkyně Evropské komise Usrula von der Leyenová mě ujistila a řekla to poté i veřejně, že jsou připraveny dohody s dodavateli z třetích zemí, kteří by v případě omezení nebo výpadku energetických dodávek z Ruska, máme na mysli především plyn, by je byly schopny nahradit a tyto výpadky pokrýt,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Bezpečnostní rada státu konstatovala, že Česká republika bude i nadále své kroky úzce koordinovat s partnery v Severoatlantické alianci a Evropské unii a je odhodlána i na mezinárodní úrovni prosazovat vůči Ruské federaci co nejtvrdší ekonomické a diplomatické sankce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.