Premiér Fiala: Svoboda se nedědí z generace na generaci

09.05.2022 10:57 | Ze sítí

Projev ke Dni vítězství a konci druhé světové války, zveřejněný na facebookovém profilu

Premiér Fiala: Svoboda se nedědí z generace na generaci
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Sešli jsme se dnes zde, abychom si připomenuli 77. výročí konce 2. světové války.

Války, do níž se v průběhu šesti let zapojilo mnoho desítek států a při níž zemřelo více než 60 milionů lidí různých národností. 2. světová válka měla katastrofální hospodářské, politické a společenské důsledky a jizvy po ní se bohužel nezahojily ani dnes.

Tento celosvětový konflikt ve svém konečném důsledku rozdělil svět na desítky let železnou oponou a s dědictvím tohoto tragického rozdělení se potýkáme dodnes. Nikdy jsem nebyl stoupencem teorie o konci dějin a vítězství liberálního řádu, přestože bych si toto vítězství toužebně přál. Leč, s dějinami je tomu naopak. Nikdy nekončí a často se s různou intenzitou opakují. Nutno říci, že v některých případech bohužel.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36790 lidí

Dnes jsme se sešli, abychom si připomněli Den vítězství a konec války. Za normálních okolností by to byl den bezstarostných oslav a radosti. Bohužel, v těchto dnech nelze bezstarostně slavit, když několik set kilometrů od nás probíhá regulérní válka, která každý den přináší mrtvé a raněné, vyhání bezbranné ženy a děti z jejich domovů a žene je do nejistoty a obav.

Letošního 8. května si proto na tomto symbolickém místě nepřipomínáme u příležitosti Dne vítězství pouze vojenské a civilní oběti konečné fáze 2. světové války, které v rámci bojujících armád přinesli zejména prostí vojáci dvou ukrajinských frontů, podílející se na osvobození Československa a porážce okupačních jednotek nacistické Třetí říše. Připomínáme si také oběti z řad ukrajinských ozbrojených sil a civilního obyvatelstva bránící se již deset týdnů brutální ruské agresi.

Je naší povinností nemlčet a postavit se na stranu těch, kteří byli napadeni. Je naší morální povinností pomoci těm, kteří už týdny statečně čelí vojenské agresi. Musíme jim pomoci s dodávkami vojenské techniky, musíme se postarat o ty, kteří v důsledku války museli opustit své domovy a svou zemi. Nesmíme mlčet, nesmíme zavírat oči a dělat, že se nás události odehrávající se jen pár set kilometrů od nás netýkají.

V těchto dnech a týdnech jsou totiž více než aktuální slova, která v říjnu 1964 pronesl pozdější americký prezident Ronald Reagan a která platí dodnes:

„Svoboda není nikdy více než jednu generaci vzdálená od svého konce. Nedědí se z generace na generaci. Musíme za ni bojovat, hájit ji a předat ji našim dětem, aby mohly jednou udělat totéž svým dětem.“

Nezapomínejme prosím na to, protože u Kyjeva, Mariupolu či Charkova se v těchto dnech a hodinách bojuje i za naši svobodu.

Sláva Ukrajině!

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.