Premiér Fiala: Vláda nezakazovala a nezakazuje, nemůže zakazovat média, to CZ.NIC

12.05.2022 18:02

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 12. května 2022 k boji proti dezinformacím.

Premiér Fiala: Vláda nezakazovala a nezakazuje, nemůže zakazovat média, to CZ.NIC
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Partie.

Tak jednak jsem vám odpověděl, na základě jakého rozhodnutí se některé věci dějí a je dobře, že tady je kontinuita v tom rozhodování vlád, to si myslím, že bychom všichni měli ocenit.

Za druhé jsem vám odpověděl, že i na základě už rozhodnutí předcházející vlády a našeho rozhodnutí se na příslušných ministerstvech připravuje úprava legislativy. A za třetí - a to je jako podstatné, tady k žádné svobodě slova, k omezování svobody slova nedochází. Takže nevím, jak bych vám na to mohl odpovědět, když se nic takového neděje. A pokud jde o činnost dezinformačních webů v České republice, která byla dlouhou dobu tolerována, tak tam došlo k tomu, že správce domén CZ.NIC svobodným rozhodnutím správce serveru se rozhodl prostě tyto dezinformační weby zastavit.

Vláda nezakazovala a nezakazuje, nemůže zakazovat média, a v případě dezinformačních webů ale nešlo o média. Za média lze považovat soubory informací připravovaných novináři podle standardních profesionálních pravidel, o to se v tomto případě nejedná. A pokud chcete ještě nějaké právní doplnění, ústavněprávní doplnění, tak vám mohu odcitovat Listinu základních práv a svobod, kde kromě svobody, projevu a práva na informace je také část, která říká: Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost a ochranu veřejného zdraví a mravnosti. I toto říká naše Listina práv a svobod.

Pokud jde o koordinaci boje s dezinformacemi, tak jak víte, tak nedávno byl jmenován vládní zmocněnec. Byl jmenován také do čela komunikačního týmu v rámci strategické skupiny jako poradního orgánu vlády, a ten v tuto chvíli buduje tým, který se bude v boji s dezinformacemi systematicky věnovat. Já myslím, že to je potřebné a že je to kontinuální (Předsedající: Čas prosím.) a navazuje to na kroky předcházející vlády, (Předsedající: Čas.) za které děkuji a předcházející vládu v tomto směru oceňuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…