Premiér Fiala: Zbrojní výrobu musíme chápat i jako zahraničně-politický nástroj

02.09.2023 14:04 | Tisková zpráva

Předseda vlády ČR Petr Fiala navštívil závod výrobce střeliva Sellier & Bellot ve Vlašimi a zúčastnil se zde zasedání Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory ČR.

Premiér Fiala: Zbrojní výrobu musíme chápat i jako zahraničně-politický nástroj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Hlavními tématy jednání se zástupci zbrojních firem byla implementace strategických bezpečnostních dokumentů ČR vládou, posilování role českého obranného průmyslu ve světě či proexportní strategie ČR. Jednání se zúčastnil rovněž vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný či prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček.

Obranný průmysl je klíčovou součástí české ekonomiky a jeho význam v současné bezpečnostní situaci v Evropě roste. Naše zbrojní výroba je ale závislá z více než 90 % na exportu, podpora vývozu ze strany státu je tak strategicky důležitá.

„Musíme ji chápat i jako zahraničně-politický nástroj a součást budování obranyschopnosti státu a posilování jeho odolnosti v případě bezpečnostních krizí. Nemá to tedy pouze ekonomický význam, ale také strategický a bezpečnostní. Pokud jde o export, já jsem se na svých pracovních cestách setkal s tím, že český obranný průmysl je vysoce hodnocen. Mezi perspektivní regiony patří Blízký východ, jihovýchodní a střední Asie, Kavkaz či Afrika. Tam máme šanci uspět,“ uvedl premiér.

Předseda vlády také ocenil, že se jedná sektor, který významně přispívá do státního rozpočtu, jenom tři nejvýznamnější firmy zaplatily letos na daních o miliardu víc než loni. Zároveň stát od začátku konfliktu vydal vývozní licence za více než 87 mld. Kč, což jsou peníze, které z velké části platí jiné státy za zboží zakoupené v ČR. S českými zbrojaři uzavřelo od začátku roku 2022 Ministerstvo obrany 758 kontraktů ve výši 43 mld. Kč. „Zvýšení bezpečnosti a obranyschopnosti České republiky je jednou z našich priorit. Proto modernizujeme naši armádu, vybavujeme ji novou technikou, a proto podporujeme naše zbrojní výrobce,“ řekl premiér.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

Klíčová je v podpoře našeho exportu naše ekonomická diplomacie. „Chceme pokračovat v tom co jsme začali během mé letošní velmi úspěšné pracovní cesty do Asie a chystáme na podzim cestu do několika afrických států, kde předpokládám, že se nám podaří získat nové kontrakty pro náš obranný průmysl,“ dodal premiér Fiala.

V červnu byla vládou přijata nová Bezpečnostní strategie a proces přípravy nové Obranné strategie ČR je v závěrečné fázi. Dokument klade důraz právě na roli našeho obranného a bezpečnostního průmyslu v zajištění obrany ČR, včetně zajištění bezpečnosti dodávek a bojové udržitelnosti ozbrojených sil.

Premiér si také prohlédl výrobní závod společnosti Sellier & Bellot, která je největším dodavatelem ozbrojeným složkám evropských zemí, zejména států v NATO. Firma v lednu tohoto roku otevřela novou výrobní halu a je připravena rozšiřovat produkci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zbytečný premiér a zbytečné nápady, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 02.09.2023 15:30:14

|  7 |  0

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL