Premiér Rusnok: Senát schválil zvýšení platby za pojištěnce

11.10.2013 10:39

Senátoři schválili zvýšení platby za státní pojištěnce o 64 korun, souhlasili také s odstraněním chyb v zákoně o veřejných zakázkách a s daňovými změnami.

Premiér Rusnok: Senát schválil zvýšení platby za pojištěnce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Jiří Rusnok je teď v Senátu jako doma

K zvýšení plateb za státní pojištěnce premiér řekl, že ročně oproti současnosti stát zaplatí o zhruba 4,7 miliardy korun více. „Důvodem tohoto opatření je neudržitelná finanční situace celého systému veřejného zdravotního pojištění, která vyžaduje okamžité řešení,“ vysvětlil předseda vlády.

Senát tak schválil navýšení vyměřovacího základu, z něhož se vypočítává příslušné pojistné na veřejné zdravotní pojištění za státní pojištěnce, ze současných 5 355 korun na 5 829 korun. Oproti současnému stavu bude pojistné na veřejné zdravotní pojištění činit 787 korun na osobu a měsíc, což znamená navýšení platby za státní pojištěnce o 64 korun.

Zákonné opatření o veřejných zakázkách odstraňuje chyby

Nutná změna zákona o veřejných zakázkách zvyšuje současné limity pro veřejné zakázky na stavební práce na šest milionů korun. Původně plánované snížení na milion by vedlo ke zvýšení administrativní zátěže a finančních nákladů jak na straně zadavatelů, tak na straně dodavatelů.

„Byl by zpomalen investiční proces v oblasti stavebnictví, neboť délka řízení před uzavřením smlouvy by byla nepřiměřeně prodloužena a tím by byl pravděpodobně také negativně ovlivněn trh se stavebními zakázkami obecně,“ uvedl Jiří Rusnok.

Ročně je zadáváno přibližně 3 500 nadlimitních veřejných zakázek o celkovém objemu přesahujícím 200 miliard korun. Pokud jde o významné veřejné zakázky, je na příští rok plánováno zadání přibližně 80 významných veřejných zakázek o souhrnné předpokládané hodnotě přesahující 82 miliard.

Zákonné opatření změní daňové zákony

Senátoři také schválili zákonné opatření, které mění daňové zákony v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku. Na rozdíl od vládní předlohy v něm senátoři upravili zdanění investičních fondů tak, aby se na ně vztahovala i nadále současná právní úprava. Senátoři také z předlohy vypustili možnost mimořádných odpisů firemního majetku.

Již včera Senát schválil zákonné opatření, které určuje, že daň z převodu nemovitosti bude nadále platit prodávající. Všechny čtyři úpravy zákonů bude muset posoudit prezident a schválit nová Poslanecká sněmovna, která vzejde z předčasných voleb koncem října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.