Premiér Sobotka: Balíček českým zemědělcům přináší miliony na podporu obou oblastí, které jsou postiženy krizí

10.09.2016 9:17

Premiér Sobotka jednal s eurokomisařem pro zemědělství a rozvoj venkova Hoganem

Premiér Sobotka: Balíček českým zemědělcům přináší miliony na podporu obou oblastí, které jsou postiženy krizí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

V pátek 9. září jednal předseda vlády Bohuslav Sobotka s členem Evropské komise Philem Hoganem. S komisařem pro zemědělství a rozvoj venkova debatovali o situaci na komoditních trzích a zjednodušení a budoucnosti společné zemědělské politiky Evropské unie. Jednání se zúčastnil také ministr zemědělství Marian Jurečka.

Premiér Sobotka ocenil balíček podpůrných opatření pro zemědělce, o kterém Evropská komise v polovině července rozhodla v souvislosti s nepříznivou situací na trhu s mlékem a vepřovým masem. Předseda české vlády na tento stav dlouhodobě upozorňoval na evropské úrovni a rozhodnutí Evropské komise vnímá jako úspěch intenzivního českého vyjednávání. 

„Jsem rád, že Evropská komise českou vládu vyslyšela a řeší neúnosnou situaci v těchto zemědělských sektorech. Balíček českým zemědělcům přináší zhruba 275 milionů korun na podporu obou oblastí, které jsou postiženy krizí. Česká vláda navíc tyto prostředky doplní dodatečným příspěvkem ze státního rozpočtu ve stejné výši,“ přiblížil premiér Bohuslav Sobotka. 

Předseda vlády na dnešním jednání zdůraznil, že považuje za důležité, aby Evropská komise monitorovala dopady podpůrných kroků a zároveň, aby byl balíček základem dlouhodobých a systematických opatření k dosažení stability na zemědělských trzích. 

Dalším tématem jednání ve Strakově akademii byla budoucí podoba společné zemědělské politiky EU. Velký prostor pro zjednodušení vidí ČR zejména v oblasti přímých plateb a v související legislativě. Především je třeba dosáhnout snížení administrativní zátěže pro příjemce dotací i státní správu. Během dnešní schůzky se premiér a komisař věnovali také otázce výsledků britského referenda a dopadů tzv. Brexitu na oblast zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice