Premiér Sobotka: Byl jsem nesmírně zarmoucen zprávou o smrti tří izraelských studentů

01.07.2014 14:19

Komentář premiéra Sobotky k tragické smrti izraelských studentů

Premiér Sobotka: Byl jsem nesmírně zarmoucen zprávou o smrti tří izraelských studentů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Byl jsem nesmírně zarmoucen zprávou o smrti tří izraelských studentů, kteří byli uneseni 12. června na Západním břehu Jordánu. Téměř tři týdny jsme sledovali průběh pátrání, strachovali se o jejich osud a doufali, že se podaří zajistit jejich návrat domů. To, že se nyní dovídáme, že byli chladnokrevně zavražděni, je pro mne šokující.

Jednoznačně odsuzuji tento zločin, který není možné ospravedlnit ani dávat do spojitosti s žádnými politickými cíli. Předsedovi vlády Státu Izrael Benjaminu Netanjahuovi jsem dnes zaslal dopis, ve kterém jsem mu vyjádřil svou soustrast a požádal ho jménem vlády ČR, aby tlumočil naši účast rodinám zavražděných mladíků.

Doufám, že viníci budou co nejdříve vypátráni a budou postaveni před spravedlnost. Zároveň považuji za důležité, aby reakce na tento zločin byla přiměřená a vedla k vypátrání skutečných viníků. Bylo by tragické, kdyby tento odsouzeníhodný čin vedl k další eskalaci násilí na Blízkém východě, na níž by opět nejvíce doplatili nevinní lidé.

Česká republika dlouhodobě usiluje o dosažení mírového uspořádání, které bude výsledkem jednání mezi Izraelci a Palestinci a bude založeno na principu dvou demokratických států, izraelského a palestinského, koexistujících v míru a bezpečí. Vrazi Naftali Frenkela, Gilada Shaara a Eyala Yifracha se toto úsilí snaží zhatit. Právě v tuto těžkou chvíli je důležité, aby obě strany spolupracovaly na dopadení těch, kdo za tímto zločinem stojí, a vyvarovaly se kroků, které by mohly budoucnost mírového procesu ohrozit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…