Premiér Sobotka: ČR zvýšenou vojenskou působnost NATO nepotřebuje

03.06.2014 19:50

Komentář premiéra Bohuslava Sobotky k prohlášení prezidenta Obamy

Premiér Sobotka: ČR zvýšenou vojenskou působnost NATO nepotřebuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Prezident Barack Obama chce zvýšit přítomnost amerických vojáků v Evropě, co na to říkáte kvůli hrozbám, je podle Vás něco takového nutné?

Některé země se obrací na NATO a požadují, aby tam byla zvýšená vojenská působnost. Vím, že se jedná o Polsko, vím, že se jedná o pobaltské státy, ČR nic takového nepotřebuje. My jsme si už vyhodnotili aktuální bezpečnostní situaci a v tuto chvíli taková potřeba není a ČR nebude patřit mezi takové země, které by volaly po posílení vojenských jednotek NATO v Evropě. Upřímně, to nebude jednoduché ani z vojenského hlediska. Vím, že diskuze bude pravděpodobně ještě složitá a bude pravděpodobně nějakou dobu pokračovat. ČR není mezi zeměmi, které by takovéto opatření požadovaly. Vím, že jednání probíhá mezi NATO, Polskem a některými pobaltskými státy.

A dokázal byste si tu přítomnost amerických vojáků na našem území představit?

ČR nic takového nepotřebuje. Myslím, že takováto přítomnost má logiku jen v návaznosti na bezpečnostní situaci. Bezpečnostní situace ČR nevyžaduje, aby u nás byly nějaké vojenské jednotky kromě armády ČR. Není to na pořadu dne a podle mého názoru to řadu let na pořadu dne být nemusí, ale nevíme, jaká bude bezpečnostní situace za deset, patnáct let. Příští vlády ji budou muset samozřejmě analyzovat a vyhodnocovat s našimi spojenci a přáteli. Domnívám se, že zvolení nového ukrajinského prezidenta je spíš příležitost k tomu, aby se posílila diplomacie, politika. Myslím, že by bylo dobré, aby se pan Porošenko setkal s panem Putinem při příležitosti jejich návštěvy Francie. Je teď potřeba podpořit uvolnění a politický dialog tak, aby na východní Ukrajině přestali umírat lidé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…