Premiér Sobotka: Pokud budou domácnosti očekávat špatné časy, nastane efekt sebenaplňujícího proroctví

28.12.2015 16:24

Komentář předsedy vlády ke zveřejněnému konjunkturálnímu průzkumu za prosinec 2015:

Premiér Sobotka: Pokud budou domácnosti očekávat špatné časy, nastane efekt sebenaplňujícího proroctví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

V ekonomice stejně jako v jakékoli jiné oblasti lidské existence je důvěra naprosto klíčová. Pokud budou domácnosti i podnikatelé očekávat spíše špatné časy, tak to bude mít efekt sebenaplňujícího proroctví a výkon ekonomiky půjde dolů. Proto považuji za důležité, že celková důvěra v českou ekonomiku podle šetření Českého statistického úřadu opět vzrostla.

Text průzkumu ZDE.

V případě domácností jde o růst nejen meziměsíční, ale také meziroční. Pokud jde o očekávání domácností, tak jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace pro příštích dvanáct měsíců se snížily a stejně tak klesly jejich obavy ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Dá se předpokládat, že politika vlády na tom má jisté zásluhy. Udělali jsme mnoho proto, abychom zmírnili či zrušili restriktivní opatření vlád minulých. Také jsme zavedli některá zcela nová opatření, například zvýšení slevy na druhé a třetí dítě, která posilují příjmy domácností.

V této politice hodláme pokračovat. Kromě dobré finanční situace domácností v Česku si od toho slibujeme rovněž růst poptávky po zboží a službách podnikatelského sektoru, což přispěje k jeho dalšímu rozvoji. Věřím tedy, že rok 2016 bude podobně úspěšný jako rok letošní.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7