Premiér Sobotka: Růst českého HDP patří k nejvyšším v Unii. Roste zaměstnanost i příjmy domácností

16.08.2016 12:58

Podle zpráv z ČSÚ růst ekonomiky pokračoval i ve 2. čtvrtletí letošního roku. Konkrétně vzrostl český HDP meziročně o 2,5 %, proti 1. čtvrtletí o 0,9 % a HDP patřil tak k nejvyšším v EU.

Premiér Sobotka: Růst českého HDP patří k nejvyšším v Unii. Roste zaměstnanost i příjmy domácností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Pozitivní je, že tento vývoj táhnou všechny složky ekonomiky. Kromě tradičně silného exportu a průmyslu má velký podíl také spotřeba domácností. To signalizuje, že se občané České republiky přestali obávat budoucnosti, jejich příjmová situace je dobrá a nemají proto strach z investic a vyššího životního standardu. 
Růst HDP se projevuje i na trhu práce, protože firmy mají dostatek zakázek, a proto neváhají zaměstnávat další pracovníky. Meziročně tak zaměstnanost stoupla o 1,6 %. 

Jsem rád, že se potvrdila správnost naší fiskální politiky, která znamená vysokou míru veřejných investic, efektivitu v čerpání prostředků EU a také řadu opatření, která zlepšují příjmovou situaci domácnosti, včetně zvyšování platů ve veřejném sektoru a zvyšování minimální mzdy. Podle některých skeptiků měl být letošní rok pro českou ekonomiku špatný, protože nepřiteče tolik peněz z EU jako loni či předloni. Ale ukazuje se, že náš růst stojí na mnohem širších základech, než je pouhé čerpání fondů EU a je natolik stabilní, že se stále bez problémů držíme na čelních místech v rámci zemí EU.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…