Premiér Sobotka: Splnili jsme třetinu předvolebních slibů ČSSD

07.08.2014 12:10

Téměř třetinu svých předvolebních slibů splnila ČSSD po prvních šesti měsících vlády. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil premiér Bohuslav Sobotka společně se všemi sociálnědemokratickými ministry.

Premiér Sobotka: Splnili jsme třetinu předvolebních slibů ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Premiér zdůraznil, že ministři za ČSSD intenzivně pracují na napravování chyb, které v rezortech zůstaly po sedmi letech pravicových vlád. „Státní správu jsme převzali v mnohem horším stavu, než jsme se domnívali. Zdá se, že minulé vlády nevěnovaly fungování státu příliš pozornosti, ale o to více se podřizovaly různým zájmovým a lobbistickým tlakům“, řekl Bohuslav Sobotka.

Splněné sliby ČSSD podle Bohuslava Sobotky vedou k posílení české ekonomiky, a k zlepšení sociální situace občanů. Postupné plnění předvolebního programu označil Sobotka za klíčovou záležitost pro ČSSD. Zdůraznil, že vláda chce i nadále pracovat na realizaci dalších závazků  programu ČSSD.

Za důležitý splněný slib označil snížení daně z přidané hodnoty na léky, knihy a dětskou výživu a daňové úlevy pro rodiny s dětmi a seniory, zejména navrácení slevy na dani pro pracující důchodce a zavedení porodného na druhé dítě. Jako velký úkol vlády pod vedením ČSSD vidí zlepšit komunikaci se sousedními státy a s představiteli Evropské Unie

Mezi zásadní splněné sliby ministryně Michaely Marksové-Tominové patří vedle porodného na druhé dítě a daňových úlev pro rodiny nově navrhované posílení prostředků o 750 milionů Kč, které bude využito na zvýšení platů pracovníků v sociálních službách.

Velké změny se podařilo prosadit na Ministerstvu zdravotnictví.  Zrušilo regulační poplatky a snížilo daň u léků.  Za velký úspěch považuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček více než miliardovou úsporu, které se podařilo dosáhnout revizemi cen a úhrad z veřejného zdravotnictví.

Na tvrdý postup proti drogovým a příhraničním mafiím se vydalo Ministerstvo vnitra v čele s Milanem Chovancem.  Ministr také vyhlásil boj daňové kriminalitě a spustil činnost speciálních týmů KOBRA.

Více míst ve školkách a školách prosadil ministr školství M. Chládek. Zahájil rovněž proces personální stabilizace ve školství a zavedení zdravého životního stylu do škol.

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva vyzdvihl změnu legislativy o neziskových organizacích, která by jinak znamenala ohrožení činnosti těch, kteří se zabývají sociálními službami.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v čele s Janem Mládkem aktivní proexportní politikou vytvořilo stovky pracovních míst díky přílivu nových velkých investorů do Česka. Společně s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem prosadili koncept tzv. jednotné ekonomické diplomacie

Lubomír Zaorálek se intenzivně věnuje získávání nových zahraničních investic, podporování exportu v rámci ekonomické diplomacie a otevírání nových konzulárních zastoupení. Významně se také zlepšily vztahy s Čínou a dalšími potenciálně zajímavými regiony.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.