Premiér Sobotka: V elektronizaci státní správy jsme udělali řadu důležitých kroků. Nyní je musíme představit firmám a občanům

16.09.2016 5:31

Premiér Sobotka představil projekt Iniciativa 202020 s cílem rozvoje e-Governmentu:

Premiér Sobotka: V elektronizaci státní správy jsme udělali řadu důležitých kroků. Nyní je musíme představit firmám a občanům
Foto: Partie FTV PRIMA
Popisek: Bohuslav Sobotka na Primě

Předseda vlády Bohuslav Sobotka představil ve čtvrtek 15. září 2016 projekt Iniciativa 202020. Ten má za cíl do konce roku 2020 posunout Českou republiku v rozvoji e-Governmentu v Evropě mezi prvních 20 států. Představení Iniciativy se zúčastnil také ministr vnitra Milan Chovanec, koordinátor digitální agendy ČR Tomáš Prouza a zakladatelé Iniciativy 202020 hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček.

 „Rozvoj e-Governmentu, tedy elektronizace státní správy je prioritou vlády. Jsem rád, že v této oblasti dochází ke shodě jak na půdě parlamentu, tak i mezi odbornou veřejností. V elektronizaci státní správy jsme už udělali řadu důležitých kroků. Nyní musíme tyto projekty intenzivněji a srozumitelněji představovat občanům a firmám. Jsem velmi rád, že díky Iniciativě 202020 jsme našli společnou vůli připravit potřebné novely zákonů, které rozšíří nabídku elektronických služeb státu. Důležité je soustředit se také na oblasti, které jsou s digitalizací úzce spojeny. Především je to průmysl, vzdělávání, rekvalifikace pro získání digitálních dovedností na pracovním trhu, či investice do výzkumu a vývoje nových technologií,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Cílem projektu Iniciativa 202020 je k tématu elektronizace veřejné správy přivést nejen politiky a úředníky z centrální úrovně, ale také politickou a úřednickou reprezentaci krajů a obcí, zástupce českého průmyslu, podnikatelů, vysokých a středních škol, občanských sdružení a dalších profesních organizací. Iniciativa 202020 je zahrnuta do aktualizace Akčního plánu rozvoje digitálního trhu.

„Jsem přesvědčen, že tato Iniciativa přichází právě včas, protože i na úrovni EU se oblast rozvoje digitálních služeb státu dostává mezi klíčové priority pro rozvoj naší, ale i evropské konkurenceschopnosti. Nemůžeme si dovolit zůstat pozadu, a proto přes mnohé již zrealizované projekty musíme dát našemu snažení novou energii. Cítím se součástí Iniciativy 202020 a budu jí ze své funkce maximálně podporovat,“ uvedl Tomáš Prouza.

Česká republika se aktuálně pohybuje na 50. místě celosvětového žebříčku e-Government Development Index. Příčinou je zejména nedostatečná propagace služeb e-Governmentu, které Česká republika již poskytuje. Zároveň česká státní správa stále nenabízí dostatek online služeb, prostřednictvím kterých by bylo možné s úřady komunikovat výhradně přes internet bez nutnosti osobní návštěvy úřadů.

„Poté, kdy se v posledních deseti letech investovalo do velkých infrastrukturních projektů, které nejsou na první pohled vidět, je potřeba občanům a firmám konečně zprovoznit pestrou nabídku služeb, které budou stejně využívané a užitečné, jako je dnes nakupování přes internet nebo internetové bankovnictví,“řekl Zdeněk Zajíček, prezident ICT Unie, která je jedním ze zakládajících členů Iniciativy.

O Iniciativě 202020 naleznete podrobnější informaci na nově spuštěných webových stránkách www.202020.cz nebo na facebookovém profilu Iniciativy 202020.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…