Premiér Sobotka: Zdražení mléčných výrobků dopadá zejména na důchodce a rodiny s dětmi

29.09.2017 22:34

Premiér Bohuslav Sobotka je znepokojen rychlým růstem cen másla a mléčných výrobků v posledních několika týdnech. Proto pověřil 25. září 2017 Ministerstvo financí, aby v součinnosti s Ministerstvem zemědělství prošetřilo jejich cenotvorbu.

Premiér Sobotka: Zdražení mléčných výrobků dopadá zejména na důchodce a rodiny s dětmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka požádal ministra financí Ivana Pilného o provedení kontroly cen u másla a mléčných výrobků pro koncové spotřebitele. Cena těchto produktů se v poslední době výrazně zvýšila a Ministerstvo financí dostalo za úkol zjistit, zda nedochází k porušení zákona o cenách včetně nepřiměřeného majetkového prospěchu nebo ke zneužití výhodnějšího hospodářského postavení.

„Vláda musí přesně vědět, jak a proč ke zvýšení cen došlo, aby mohla na problém adekvátně reagovat. Rovněž spotřebitelé si zaslouží informaci, kde končí zisky ze zdražení másla. Podobná cenová šetření bych doporučil i okolním zemím. Nechápu, proč obchodní řetězce na informaci o kontrole reagují tak negativně. Pokud mají ve věci ceny másla čisté svědomí, ať vyloží karty na stůl a nebrání se zveřejnění svých marží. Zdražení mléčných výrobků je vážný problém, který zasahuje sociálně citlivé skupiny, jakou jsou důchodci a rodiny s dětmi. Už samotné zahájení šetření bude působit psychologicky proti neúměrnému zdražování," uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Současně premiér požádal o součinnost ministra zemědělství Mariana Jurečku, protože mlékárenský segment spadá do působnosti jeho resortu.

Předseda vlády rovněž 28. září požádal ministra zemědělství, aby předložil 11. října 2017 na jednání vlády zprávu o aktuálním vývoji a celkové situaci na domácím trhu s mléčnými výrobky, zejména pokud jde o máslo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…