Premiér Sobotka i hejtman Hašek očekávají stavební boom na jižní Moravě

21.09.2016 6:25

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a hejtman Michal Hašek jednali 20. září 2016 v Brně s ředitelem brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Davidem Fialou a náměstkem ministra dopravy Kamilem Rudoleckým. Jednání na krajské pobočce Ředitelství silnic a dálnic, kterého se zúčastnil také náměstek hejtmana Roman Hanák, se týkalo prioritních staveb z pohledu vlády, kraje i ŘSD.

Premiér Sobotka i hejtman Hašek očekávají stavební boom na jižní Moravě
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Prvním diskutovaným tématem bylo rozšíření dálnice D1 v úseku Brno-východ – Holubice, který si podle premiéra Bohuslava Sobotky zaslouží rozšíření na šest pruhů. Po schválení Zásad územního rozvoje kraje bude podle premiéra možné pokračovat v přerušené přípravě zkapacitnění tohoto úseku. Jednalo se rovněž o obchvatu Mikulova. Premiér ocenil, že ŘSD věnuje této stavbě velkou pozornost s tím, že očekávaným termínem zahájení této stavby je rok 2019. Hovořilo se rovněž o obchvatech jihomoravských měst, mj. Znojma, Břeclavi či Bučovic. Za důležité Bohuslav Sobotka označil také blížící se zahájení stavby obchvatu Lechovic. Předseda vlády vyzdvihl skutečnost, že se v posledním období výrazně zlepšila spolupráce jednak mezi Ministerstvem dopravy, Ředitelstvím silnic a dálnic, Jihomoravským krajem a městem Brnem. Bohuslav Sobotka rovněž ocenil úsilí Jihomoravského kraje po zrušení Zásad územního rozvoje v roce 2012.

Jak konstatoval hejtman Michal Hašek, předpokladem pro to, aby se mohla rozvinout rozsáhlá stavební činnost státu jako investora prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), je mimo jiné právě vydání Zásad územního rozvoje JMK. „Informoval jsem pana premiéra a zástupce ŘSD, že Rada Jihomoravského kraje mi uložila svolat schůzi zastupitelstva na 5. října. Předpokládám na základě předběžných jednání s politickými kluby, že 5. října se najde dostatečná podpora pro vydání nových Zásad územního rozvoje. Toto je klíčový moment a od něj se odvíjí dokončení příprav páteřní dopravní infrastruktury a velký stavební boom v našem regionu počínaje rokem 2019. Mám tím na mysli stavební boom týkající se dopravní infrastruktury, Jsem v této věci optimistou a v průběhu příštího volebního období krajské samosprávy (2016-2020) očekávám, že v našem kraji začne dobudování klíčových komunikací,“ uvedl hejtman Hašek.

Premiér Sobotka uvedl, že věří, že se díky vydání nových Zásad územního rozvoje opravdu stavět začne a ocenil širokou shodu krajských zastupitelů v této věci. Dále potvrdil, že stát už nyní investuje ze svého rozpočtu poměrně významné prostředky, aby se připravovaly dokumentace staveb, vykupovaly pozemky a neztrácel se tak čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.