Premiér Sobotka jednal s guvernérem Minnesoty a zúčastnil se podpisu prohlášení o spolupráci s Mayo Clinic

03.04.2016 15:34

Předseda vlády Bohuslav Sobotka pokračuje ve své pracovní návštěvě Spojených států amerických návštěvou Minneapolisu, kde jednal s guvernérem státu Markem Daytonem. Premiér se též zúčastnil podpisu prohlášení o další spolupráci mezi Mayo Clinic a brněnskou nemocnicí u sv. Anny. Předseda vlády ocenil i zásluhy bývalého československého honorárního konzula v Minnesotě Charlese Prosheka udělením medaile Karla Kramáře in memoriam a setkal se s krajany.

Premiér Sobotka jednal s guvernérem Minnesoty a zúčastnil se podpisu prohlášení o spolupráci s Mayo Clinic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér pozval guvernéra státu Minnesota na návštěvu České republiky v doprovodu obchodní mise. „Minnesota má potenciál stát se důležitým místem pro další rozvoj partnerství mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými. Má podobnou strukturu průmyslu založenou na tradiční průmyslové výrobě, žije zde rozsáhlá krajanská komunita a existují intenzivní kontakty českých institucí s Minnesotskou univerzitou či nemocnicí Mayo Clinic,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Potenciál pro další rozvoj vzájemných kontaktů mezi firmami i výzkumnými pracovišti existuje zejména v sektorech jako strojírenství, zdravotnictví, zemědělství, energetika a IT.

Premiér zdůraznil důležitost spolupráce prestižní americké Mayo Clinic a partnerské instituce v České republice, Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Vzájemná výměna výzkumných pracovníků přinesla výsledky v podobě desítek společných vědeckých článků, několika ocenění pro mladé výzkumníky a společnou přihlášku o americký patent.

Předseda vlády se také proto zúčastnil podpisu prohlášení o společném záměru o pokračování dosavadní úzké a úspěšné spolupráce mezi Mayo Clinic a nemocnicí u sv. Anny.

Premiér dále podpořil prohloubení spolupráce mezi Minnesotskou univerzitou a českými vysokými školami.

Udělení medaile Karla Kramáře Charlesi Proshekovi in memoriam

Premiér při návštěvě vyzdvihl přínos Proshek – Fulbright programu, který již dlouhou řadu let podporuje stáže českých absolventů doktorského studia medicíny na Minnesotské univerzitě.

Program je pojmenován po bývalém honorárním konzulovi Československa v Minnesotě Charlesi Proshekovi. Tohoto významného lékaře z Minneapolisu vyznamenal premiér v přítomnosti jeho rodiny in memoriam medailí Karla Kramáře. „Životní příběh Charlese Prosheka je výjimečný, právě tak jako činnost programu nesoucí jeho jméno,“ vysvětlil důvod ocenění premiér Sobotka.

Medaile Karla Kramáře je pamětní medailí udělovanou předsedou vlády jako poděkování za prokazatelné zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka. Medaile byla vytvořena u příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním československém předsedovi vlády Karlu Kramářovi.

Setkání s krajany

Na závěr návštěvy Minneapolisu se předseda vlády setkal s více než dvěma stovkami krajanů v budově Sokola, která je nejstarším fungujícím objektem tohoto tělovýchovného spolku v Americe a centrem českého krajanského života v Minnesotě, které poskytuje zázemí řadě českých spolků. Minnesota a americký Středozápad obecně byl historicky jedním z přirozených center české imigrace v polovině 19. století a dodnes zde existuje město Nová Praha i menší, původně české usedlosti Trebon, Budejovice, Beroun či Veseli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…