Premiér Sobotka jednal s předsedou vlády Albánie o hospodářské spolupráci i rozšiřování EU v regionu západního Balkánu

13.10.2015 15:10

Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý 13. října 2015 setkal s předsedou vlády Albánské republiky Edim Ramou. Společně jednali především o přípravě Albánie na členství v Evropské unii a rozšiřování EU v regionu západního Balkánu, hospodářské spolupráci a aktuálních mezinárodních otázkách, včetně migrační krize.

Premiér Sobotka jednal s předsedou vlády Albánie o hospodářské spolupráci i rozšiřování EU v regionu západního Balkánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Společného jednání se zúčastnili také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.             

V rámci tiskové konference byly podepsány následující smlouvy a memoranda:

Smlouva o sociálním zabezpečení a správní ujednání k jejímu provádění zavádí přiznávání dílčích důchodů pro ty případy, kdy doby pojištění v tom kterém smluvním státě nezakládají nárok na výplatu celého důchodu. V oblasti zdravotní péče zavádí smlouva právo pojištěnců jednoho státu na poskytnutí nezbytné péče v urgentních případech ve druhém smluvním státě. Smlouva rovněž upravuje pravidla pro odvody pojistného tak, aby bylo pojistné odváděno pouze v jednom ze smluvních států a nedocházelo k odvodům v obou smluvních státech současně.

Ujednání mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstvem školství a sportu Albánské republiky o spolupráci v oblasti školství na léta 2015-2018 navazuje na obdobné ujednání, platné pro období 2012-2015. Podpisem tohoto ujednání tak dochází k zajištění kontinuity právního rámce pro spolupráci české a albánské strany v oblasti školství a vědy Na základě podepsaného ujednání bude mimo jiné možné realizovat vzájemnou výměnu pedagogů a studentů vysokých škol, přímou spolupráci škol a vědeckých a výzkumných institucí, výměnu informací v oblasti vzdělávání a rovněž účast na letních školách slovanských studií a albánského jazyka v ČR a v Albánii.

Memorandum o porozumění mezi Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru MV ČR a Ředitelstvím policie pro hasičskou a záchrannou službu upravuje budoucí spolupráci obou zemí v oblasti monitoringu a vyhodnocování mimořádných událostí, vzájemné výměny informací a zkušeností v oblasti předcházení a likvidace mimořádných událostí a ochrany obyvatelstva, hodnocení rizika pro okolní prostředí a obyvatelstvo ve spojení s možnými živelními pohromami a průmyslovými haváriemi, spolupráci v oblasti zpracování programů pro přípravu záchranných sborů a rovněž pořádání společných pracovních jednání a konzultací vedoucích k výměně zkušeností a praktických znalostí v této oblasti.

Smlouva o spolupráci v oblasti cestovního ruchu upravuje spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Smluvní strany se zaváží zejména podporovat výměnu informací o cestovním ruchu, podporovat výměnu expertů v otázkách cestovního ruchu a pomáhat s organizací vzdělávacích programů a stáží pro pracovníky cestovního ruchu. Smlouva dále zavazuje smluvní strany k maximální možné účasti na výstavách, veletrzích a kongresech organizovaných druhou smluvní stranou.

Memorandum o vzájemné spolupráci mezi agenturami ochrany přírody navazuje na mezirezortní memorandum o spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí z roku 2011 a na výsledky 4. zasedání Smíšené komise pro ekonomickou spolupráci. Memorandum se zaměřuje na přípravu plánů péče o chráněná území, založení biodiverzitní databáze nálezů druhů živočichů a rostlin a rovněž na odbornou podporu při vytváření návštěvnické infrastruktury v Albánii. Spolupráce bude konkrétně realizována formou výměny informací, vzděláváním a zvyšováním veřejného povědomí, dojde rovněž k výměně expertů, uskutečnění studijních cest a k praktickému výcviku v terénu.

V odpoledních hodinách vystoupí oba předsedové vlád na Česko-albánském podnikatelském fóru, které se uskuteční na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Předseda vlády Albánie naposledy navštívil ČR v roce 2009. Poslední návštěva českého premiéra v Albánii se uskutečnila v roce 2012.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…