Prezident Pavel: Francie je mezi prvními zeměmi, které jako naše významné spojence navštěvuji

21.12.2023 14:07 | Tisková zpráva

Vyjádření prezidenta republiky po setkání s francouzským prezidentem

Prezident Pavel: Francie je mezi prvními zeměmi, které jako naše významné spojence navštěvuji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Děkuji panu prezidentu Macronovi za velkorysé uvítání a děkuji mu také za pozvání. Je to naše druhé bilaterální jednání. Já jsem moc rád, že jsme našli tuto příležitost ještě v prvním roce mého prezidenství. A zároveň jsem rád, že Francie je mezi prvními zeměmi, které jako naše významné spojence navštěvuji.

Českou republiku a Francii pojí vynikající vztahy. Francie stála v roce 1918 u zrodu české státnosti. V paměti zůstává i silné gesto prezidenta Françoise Mitterranda, který v roce 1988 se v Praze sešel s československými disidenty včetně pozdějšího prezidenta Václava Havla.

Dnes jsme strategickými partnery a spojenci v Evropské unii, NATO i v dalších mezinárodních organizacích. Silným impulzem pro rozvoj našich vztahů byla v loňském roce spolupráce našich navazujících předsednictví v Radě Evropské unie v rámci předcházejícího tria.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Francie je také naším významným obchodním partnerem, mimo jiné jedním z pěti největších investorů v České republice. Francouzské společnosti vytvářejí v České republice více než sto tisíc pracovních míst. V poslední době dochází v Evropské unii k výraznějšímu sbližování našich pozic.

V důsledku Putinovy agrese proti Ukrajině a ohrožení evropské bezpečnosti, máme velmi blízký názor na význam a rozšíření Evropské unie o další země. Francie i Česká republika na prosincové Evropské radě podpořily rozhodnutí o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43734 lidí

Cením si také shody na jednoznačné podpoře Ukrajiny, která již téměř dva roky čelí agresi Putinova Ruska. Francie i Česká republika jsou si vědomy zásadního významu pokračující podpory Ukrajině, a především vnímáme podstatná rizika spojená s případným ruským úspěchem. Věříme, že se na unijní úpravě společně dohodneme a že budeme schopni schválit předvídatelný finanční rámec podpory Ukrajině v podobě tak zvaného nástroje pro Ukrajinu.

Důležitým společným zájmem zůstává také podpora jaderné energetiky. Tu vidíme jako spolehlivý nástroj přechodu k bezemisním zdrojům energií a příspěvek k jejich diversifikaci. Jsem rád, že se nám společně podařilo v Evropské unii pro rozvoj jádra prosadit vhodné podmínky.

Těším se rovněž na výměnu názorů na řadu mezinárodních otázek, například na situaci na Blízkém východě, v Africe nebo na Dálném východě. Francie jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN a skupiny G7 hovoří na světové scéně silným hlasem.

Odkaz Václava Havla, který jsem zmínil v úvodu, rámuje i další můj dnešní program, kdy dnes bude v blízkosti českého velvyslanectví odhalena Lavička Václava Havla jako místo k setkávání a k diskusím. Dále tak podtrhujeme význam dialogu, který tvoří základní pojivo našich demokratických společností.

Ještě jednou, pane prezidente, děkuji za vřelé přijetí a těším se na naši diskusi.

Petr Pavel
prezident republiky

Paříž, 20. prosince 2023

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…