Prezident Zeman: Demokracie se musí umět bránit

07.12.2018 18:10

Projev prezidenta republiky při slavnostním nástupu Hradní stráže

Prezident Zeman: Demokracie se musí umět bránit
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vojáci Hradní stráže,

dovolte mi, abych vám blahopřál ke stoletému výročí ozbrojené jednotky, jejíž dějiny jsou úzce spojeny s dějinami našeho státu, a to v dobrém a bohužel někdy i ve zlém. Jsem rád, že mohu konstatovat, že Hradní stráž se dnes podílí na všech významných úkolech Armády České republiky. Devět jejích členů se účastní naší mise v Afghánistánu v Kábulu.

Když jsem řekl, že jsou i temné okamžiky, chtěl bych připomenout událost z 28. října tohoto roku. Když účastníci slavnostního zasedání ve Vladislavském sále Pražského hradu procházeli tímto nádvořím, pokřikovalo na ně a nadávalo jim asi třicet fašistických výtržníků, neboť jinak než fašismus se jejich počínání nedá označit. Uvědomte si, prosím, že vyznamenání byla na návrh Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Senátu Parlamentu České republiky a široké veřejnosti, že každý z vyznamenaných se zasloužil o stát. Nejodpornější bylo, když tito lidé nadávali pozůstalým po třech vojácích, kteří padli v Afghánistánu a kteří ode mě obdrželi Medaili Za hrdinství. Říkám to proto, že jsem nařídil Hradní stráži, aby příští oslavu nejvýznamnějšího státního svátku zabezpečila špalírem úcty, úcty vůči lidem, kteří v životě něco dokázali, nikoli vůči lidem, kteří dokáží pouze řvát.

Demokracie se musí umět bránit a spoléhám na to, že v rámci svých kompetencí Hradní stráž splní svoji povinnost.

Zcela závěrem mi dovolte, abych vám všem popřál šťastné a klidné prožití svátků vánočních, bohatého Ježíška a samozřejmě i krásný a veselý celý nový rok.

Děkuji Vám.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 7. prosince 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Danuše Nerudová je konzistentní

8:05 Nacher (ANO): Danuše Nerudová je konzistentní

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k problému Danuše Nerudové s publikací v predátorskýc…