Prezident Zeman: Nedělím lidi podle toho, kolik mají funkcí, ale podle toho, jestli je zvládají

19.03.2019 15:01

Projev prezidenta republiky při setkání se zastupiteli Karlovarského kraje

Prezident Zeman: Nedělím lidi podle toho, kolik mají funkcí, ale podle toho, jestli je zvládají
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vážená a milá paní hejtmanko, vážení členové krajského zastupitelstva, paní starostky, páni starostové, dámy a pánové,

začnu poněkud netradičně jedním provokativním zvykem. Paní hejtmanko, přečetl jsem si v monitoru, v našich médiích několik závistivců, kteří kritizovali Vaši kumulaci funkcí. Chtěl bych suše konstatovat, že ve své době jsem byl poslanec, předseda sociální demokracie a předseda vlády. Pokud se nemýlím, nikdo mě za kumulaci funkcí nekritizoval a nikdo neměl odvahu tvrdit, že některou z těchto tří funkcí flákám. Kdyby Vám to nestačilo, rád bych dodal, že i Váš stranický šéf je poslanec, předseda hnutí a předseda vlády, kam jsem ho jmenoval. Takže je to totéž. Já nedělím lidi podle toho, kolik mají funkcí, ale podle toho, jestli ty funkce zvládají nebo ne. A protože jsem veterán, jsem třicet let v politice, mohu Vám říci, že jsem poznal řadu lidí, kteří nezvládli ani jednu funkci. Takže dělme lidi podle toho, co znají a co umějí, a ne podle něčeho jiného. A tamhle vidím Mikiho Dzurindu. Dobrý den, Miki, jsem rád, že se opět setkáváme. Je mu strašně podobný, strašně podobný a sluší mu to, velmi mu to sluší.

Teď bych, stejně jako vy, přešel k věci. Když jsem mluvil s panem ministrem Ťokem, tak jsem mu říkal, právě jsem se vrátil z Karlovarského kraje. Dálnice D6 musí mít prioritu. Podíval se na mě, chvíli mlčel a pak říkal, tak já jí dám tu prioritu. Nejsem si úplně jist, jestli to nebyl laciný slib, ale chci mu věřit. A abych si to ověřil, tak jsem jel autem z Lán do Karlových Varů a viděl jsem, že se občas někde kope. Prostudoval jsem si i materiály Ředitelství silnic a dálnic, nejhorší je to na území Karlovarského kraje, kde to má být hotovo až v roce 2023, a bůh ví, jestli. A víte proč? Protože naši milovaní zelení aktivisté si tam vymysleli tu Natura, tu chráněné krajinné území, tu něco jiného. Jak říká Jarda Kubera, žabičkáři, čolkaři, broučkaři. Já proti nim nic nemám, jenom kdyby nebrzdili dopravní stavby. Takže mohu zde veřejně slíbit, že tak jako v minulosti za panem ministrem Ťokem budu pravidelně docházet, či spíše budu si ho zvát na Hrad. Postavení mi to umožňuje. A budu ho přemlouvat, aby ty prostředky, které věnuje na jiné dálnice, přesunul na D6, protože já naprosto chápu, že D6 je doslova tepna, a když ta tepna není průchozí, tak samozřejmě Karlovarský kraj se ocitá ve složité situaci, protože jiné kraje na dálnice napojeny jsou.

Přečetl jsem si i stanovisko statistiků, které říká, že z Karlovarského kraje za posledních deset let odešlo sedmnáct tisíc lidí. Není to zase tak hrozné, ale je to důvod k zamyšlení. jeden z důvodů je, že je tady nízká životní úroveň. Dokonce snad nejnižší v celé republice.

Když jsem tady byl minule, tak jsem ještě kritizoval zejména na Sokolovsku vysokou nezaměstnanost. To už dneska neplatí. Nezaměstnanost je, jak víte, na průměru České republiky, tedy kolem tří procent. Ale pokud jde o životní úroveň, tak průměrná mzda je asi o čtyři tisíce nižší v Karlovarském kraji, než je průměr v celé České republice. Takže to je otevřený problém. S nezaměstnaností už problémy nejsou. Kdo chce, ten může pracovat. S nízkou životní úrovní problémy jsou, a já se k tomu teď pokusím dostat.

Ale ještě dříve bych rád navázal na vaši připomínku hospice, ano, to byly takové pomníky. Jak to, že nemáte hospic, což říkám v každém kraji. A já si vážím toho, že jste mým prosbám vyhověli. Protože každý host, když přichází, tak přichází s dary, tak jsem s sebou přivezl Pražské Jezulátko, které umístíme do kaple kamenného hospicu. A až budu mluvit se svým přítelem, který mě někdy zlobí, Dominikem Dukou, tak jako pokání bude navštěvovat Karlovarský kraj a tady to jezulátko požehná. To je další veřejně učiněný závazek.

A třetí a poslední věc jsou samozřejmě Císařské lázně. Nevím, jestli si na to vzpomínáte, ale exprimátor Kulhánek tady v této hale dostal hysterický záchvat, když jsem mu popáté, protože bylo pět návštěv, vyčítal, že je líný a nic nedělá, a že Císařské lázně chátrají. Tak věřím, že paní primátorka, kdepak je? Tady. Tak mladá, tak hezká a už primátorka. Tak to už můžete být za chvíli premiérka, máte našlápnuto. No dobře. V každém případě si myslím, že se rád do Císařských lázní podívám a že budu seznámen s postupem rekonstrukce, nikoli s pokusy tuto historickou budovu tvarovat k obrazu svému, což v mezních případech vede k tomu, že je místo Císařských lázní nějaký nevzhledný panelák.

Poslední poznámka, kterou bych rád řekl. Máte ve znaku, přátelé, jednak lázeňství a jednak zkřížená kladívka, a tedy hornictví. Pokud jde o lázeňství, vím, že z Karlových Varů částečně odešli Rusové. Vím, že uvažujete o tom, nahradit je arabskou klientelou. Proč ne, když se vám to líbí. Ale protože jsem považován za čínského agenta, a protože jsem si všiml, že počet čínských turistů u nás se zvýšil o třicet procent, tak budu rád, teď příští měsíc jedu znova do Číny, když nepojedou jenom do Prahy nebo do Českého Krumlova, ale když se zastaví v Karlových Varech a okolí, protože o nich se říká, že platí daleko lépe než Rusové, zdržují se pobytově déle než Rusové. Takže může to být zajímavá klientela, každý z nás se musí snažit bez ohledu na nějaké zprávy BIS, aby k nám jezdilo co nejvíce movitých zahraničních turistů.

Teď k těm zkříženým kladívkům, pokud je tady nějaký zelený aktivista, tak se mě možná bude snažit lynčovat, ale já to přesto řeknu. Patřím ke konzervativcům ve smyslu energetického mixu. Nejsem vůbec přesvědčen, že obnovitelné zdroje mají budoucnost. Jejich dosavadní rozmach je dán především tím, že jsou bohatě dotovány, na rozdíl od jiných energetických zdrojů, a tím se pokřivuje tržní prostředí. Ať jsou solární panely na střechách, ale ať nepokrývají ornou půdu, protože tam prostě nepatří. To je můj názor, který samozřejmě nikomu nevnucuji.

A pokud jde o těžbu, přečetl jsem si, že stále ještě největším podnikem v Karlovarském kraji je Sokolovská uhelná a že průměrný plat v této společnosti je třicet čtyři tisíc korun, což je vysoko nad regionálním, ale dokonce i nad celostátním průměrem. Proč tedy zabíjet slepici, která snáší zlatá vejce. Uhlí je naše národní nerostné bohatství a ta hysterie, kterou vidím zejména v Německu, Energiewende, špatně skončí. Už dnes má Německo nejdražší elektrickou energii, což jistě víte. A až odstaví uhelné a případně i jaderné elektrárny, tak, protože vítr občas nefouká a slunce občas nesvítí, tu energii budou muset dovážet, a odkud ji budou dovážet? Inu z České republiky. Takže doufám, že na tom vyděláme, pokud se nezblázníme a neuděláme totéž. To je můj názor, který se týká našeho energetického mixu.

Co říci závěrem. Chtěl bych poděkovat občanům Karlovarského kraje, že mně dali padesát sedm procent hlasů ve druhém kole posledních prezidentských voleb. Byl to čtvrtý kraj, paní hejtmanko. První byl Moravskoslezský, druhý Ústecký, třetí Olomoucký, ale čtvrté místo je krásné. A já, protože jsem tady na Karlovarsku projel všechny významné obce za těch pět návštěv, a nikdo si nemůže stěžovat, že tam prezident nebyl, tak teď už snad mám právo poděkovat. To znamená, jet tam, kde jsem dostal nejvíce hlasů, což také učiním. A svoji návštěvu ukončím v obci, kde mně dali devadesát procent hlasů. Je to sice malá, ale velmi inteligentní obec.

Zapomněl jsem na jedinou věc, ale ona je tak důležitá, že je nutné ji říci nakonec. Paní hejtmanko, jsem velice rád, že jste se stala i předsedkyní Asociace krajů. Nikdo lepší to dělat nemůže.

Děkuji vám za vaši pozornost.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …