Prezident Zeman: Novou Hedvábnou stezku považuji za fascinující výzvu do budoucnosti

10.02.2021 11:33

Projev prezidenta republiky při videokonferenci k Summitu Čína a země střední a východní Evropy

Prezident Zeman: Novou Hedvábnou stezku považuji za fascinující výzvu do budoucnosti
Foto: Hana Brožková
Popisek: Český prezident Miloš Zeman

Vážení kolegové,

jsem rád, že opět mohu, byť na dálku, pozdravit mého dobrého a dlouholetého přítele, pana prezidenta Si a popřát Čínské lidové republice i nadále mnoho úspěchů.

Vážím si toho, že Čína překonala pandemii a že obnovila hospodářský růst. Ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku byl tento růst dokonce šestiprocentní, tedy zhruba stejný jako před pandemií. Nechtěl bych příliš rekapitulovat minulost, i když je důležitá, ale protože původní profesí jsem prognostik, chtěl bych se soustředit na budoucnost. Myslím si, že se někdy dopouštíme té chyby, že podepisujeme nejrůznější memoranda o spolupráci, ale ne vždy se tato memoranda daří naplnit konkrétním obsahem. Rád bych se proto, jako pro budoucí výzvu, zmínil o projektu nové Hedvábné stezky, který považuji za fascinující výzvu do budoucnosti a za zřejmě nejsložitější a nejnáročnější projekt, který naplňuje zásadu konektivity, tedy toho, o čem mluvil pan prezident Si. České firmy jsou bezesporu připraveny se na tomto projektu podílet a věříme, že bude mít úspěch zejména tehdy, když to budeme chápat mimo jiné jako výstavbu vysokorychlostní železnice spojující Čínu s Evropou. A zde platí, že kolem této železnice mohou vyrůstat nové průmyslové zóny, dokonce i celá nová města. Přejme si tedy, aby tento projekt byl úspěšně realizován, protože toto spojení bude nepochybně procházet zeměmi střední a východní Evropy a Česká republika je plně připravena se na tomto projektu podílet.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman
prezident republiky

Polsko, 9. února 2021

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…