Prezident Zeman: O jednom málo viditelném kamarádovi, který neodmlouvá...

01.09.2015 11:58

Projev prezidenta republiky při zahájení školního roku

Prezident Zeman: O jednom málo viditelném kamarádovi, který neodmlouvá...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman navštívil při příležitosti zahájení nového školního roku Základní školu Curieových

Vážené děti, vážení rodiče, vážený pane starosto, vážená paní ředitelko,

paní ředitelka tady mluvila o tom, že získáte ve škole kamarády. To je jistě pravda, ale já bych Vám z vlastní už až příliš dlouhé životní zkušenosti chtěl říci o jednom málo viditelném kamarádovi, kterého získáte, až se naučíte číst. A to je knížka. A to je ze všech kamarádů ten nejvěrnější, protože neodmlouvá, nehádá se s Vámi, můžete jím listovat, přemýšlet o tom, co Vám říká a mít radost z toho, že mluvíte s moudrým autorem té knížky, kterou si vyberete ze své vzrůstající knihovny. A já Vám přeji, abyste tohoto kamaráda co nejdříve poznali, jakmile se naučíte číst, a abyste mu zůstali věrní.

V každém věku to samozřejmě bude kamarád jiný. Já, když jsem byl o něco málo starší než prvňáčci, tak jsem se zamiloval do Káji Maříka, a víte proč? Protože to byla zakázána kniha a zakázané vždycky přitahuje. Takže doma měli rodiče schovaného Káju Maříka a já ho četl znova a znova a dokonce ještě dnes o prázdninách se občas k němu vracím.

Někdo má zase rád foglarovky, v mé době to byly verneovky, pak už to byla trošku dospělejší četba, ale k tomu se teprve dostanete.

Takže přeji Vám, abyste se naučili číst, psát, počítat. Já jsem měl ve škole velké potíže s matematikou, tak Vám přeji, aby se Vám nic podobného nestalo, ale v každém případě, abyste toho kamaráda získali a abyste ho měli rádi.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Základní škola Curieových v Praze 1, 1. září 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.