Prezident Zeman: Papež František mi řekl, že církev je služba. A nemyslel tím službu klerikům...

27.01.2016 10:45

Projev prezidenta republiky při návštěvě domovu s hospicovou péčí v Újezdě u Brna 26. ledna 2016:

Prezident Zeman: Papež František mi řekl, že církev je služba. A nemyslel tím službu klerikům...
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dámy a pánové,

začal bych slovy Jiřího Wolkera, smrti se nebojím, smrt je jen kus života těžkého, umírání se bojím. A protože každý z nás, dříve nebo později, jednou přejde do finální fáze svého života, vážím si všech těch, kdo svým dílem přispěli k vybudování zařízení, mimochodem v rekordně krátké době jediného roku, které ulehčí umírání, protože lékaři se samozřejmě snaží lidi uzdravit, je to jejich poslání, ale jsou nemoci, které nejsou bohužel vyléčitelné. A tyto nemoci se léčí zcela jiným způsobem, především způsobem, který utišuje bolest. Dověděl jsem se, že se tomu říká paliativní medicína. A myslím si, že zbavit člověka bolesti, ať už tělesné nebo duševní, je nesmírně záslužná činnost. Je to smutné téma. Je to téma, které bylo opomíjené.

Měl jsem tu čest vyznamenat Medailí Za zásluhy zakladatelku hospicové péče v České republice a vážím si jak její práce, tak práce všech těch, kdo jí pomáhají.

Závěrečná poznámka. Myslím si, že téma budování hospiců, ať už mobilních nebo kamenných, je jedním z témat, kde by se mohly protnout aktivity státu, kraje, města a na druhé straně církví, úmyslně řečeno církví, protože tady vidím svého dlouholetého přítele a biskupa Církve husitské, a to jak ze strany vlastní péče, například péče řádových sester, tak tam, kde je to možné, i péče finanční.

Papež František mi řekl, církev je služba, a nemyslel tím službu klerikům, dokonce tím nemyslel ani jenom službu věřícím, ale službu všem, a já jsem nesmírně rád, že jsem mohl navštívit zařízení, které bude službou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu