Prezident Zeman: Pevně věřím, že visegrádská spolupráce bude zesílenou měrou pokračovat

10.02.2021 16:21

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci na závěr ukončení pracovní návštěvy v Polsku

Prezident Zeman: Pevně věřím, že visegrádská spolupráce bude zesílenou měrou pokračovat
Foto: Hana Brožková
Popisek: Český prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente Dudo, vážená paní prezidentko Čaputová, vážený pane prezidente Ádere,

úvodem bych chtěl stejně tak jako paní prezidentka poděkovat Andrzeji Dudovi za skvělou organizaci tohoto summitu. To jediné, co nemohl ovlivnit, bylo počasí, ale koneckonců vrátili jsme se do zimní pohádky a protože ve střední Evropě ta zima v posledních letech není příliš intenzivní, tak jsme si ji vlastně po delší době připomněli.

Já na všechny visegrádské summity jezdím velmi rád. Jednak proto, že už jsme si na sebe zvykli a že jsme přátelé, což mezi politiky zase nebývá tak úplně obvyklé. Zadruhé proto, že se tady skutečně diskutují vážná a nikoli povrchní témata. Moji kolegové už většinu těchto témat zmínili. Já bych tedy jenom dodal, že Visegrád má sílu větší než individuální síly jakékoli členské země tím společným synergickým působením, a to jak v tom, čemu dokázal zabránit, tak také v tom, co dokázal prosadit.

Když bych mluvil o tom, čemu dokázal zabránit, tak bych na prvním místě uvedl, že jednotný postoj Visegrádské skupiny zabránil takzvanému rozmísťovacímu plánu neboli kvótám na rozmístění ilegálních imigrantů, a myslím si, že tím jsme prospěli celé Evropské unii. Pokud jde o to, co se podařilo prosadit, tak bych v každém případě mohl jmenovat jednání o rozpočtu Evropské unii, kde visegrádský postoj opět vedl k výsledkům, které pro všechny naše členské země byly pozitivní.

A poslední poznámka. Já samozřejmě pevně věřím, že visegrádská spolupráce bude zesílenou měrou pokračovat. Odmítl jsem na jednom plenárním zasedání hlasy, které zpochybňují myšlenkou Visegrádu a jako příklad, který už tady byl jednou uveden, bych chtěl zmínit i to, že jsou samozřejmě v Evropě země, které jsou zásadními odpůrci atomové energie, a věřím, že právně visegrádská spolupráce může přispět k tomu, aby se takový odpor zmírnil nebo dokonce zcela zanikl. Ještě jednou děkuji, těším se na další setkání.

Miloš Zeman
prezident republiky

Polsko, 10. února 2021

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…