Prezident Zeman: Pokud jde o sucho, jsou kroky malé a kroky velké

24.08.2018 13:06

Projev prezidenta republiky při zahájení 45. ročníku mezinárodního agrosalonu „Země živitelka 2018"

Prezident Zeman: Pokud jde o sucho, jsou kroky malé a kroky velké
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente Klausi, milí přátelé,

jsem tady po patnácté. Nedávno jsem to počítal, takže Václava Klause hned tak nemohu dostihnout. Ale i těch patnáct návštěv je krásných, protože přinášelo krásné zážitky. A já bych za všechny tyto zážitky chtěl poděkovat.

Nechci opakovat to, co už tady jednou bylo řečeno. Pokud jde o sucho, chtěl bych jenom připomenout, že jsou kroky malé a kroky velké. Takovým maličkým krokem, který byl v mé kompetenci, bylo, že jsme v lánském parku obnovili zanedbaný rybník, který měl propustné dno. Ať to udělají všichni, kteří mají podobnou možnost také.

A tím velkým krokem může být vodní koridor spojující Dunaj s Odrou. Já jsem velmi rád, že případová studie, která nedávno skončila, doporučila tento koridor. A jsem velmi rád, že bývalý ministr zemědělství pan Milek řekl, že tento koridor může přivést vodu zejména na jižní Moravu. Doufám, že Mirek Toman bude v tomto případě mít stejný názor.

Ale dovolte mi, abych neopakoval to, co už se tady několikrát řeklo, abych se zmínil o tématu, které ještě nezaznělo. Venkov a zemědělci jsou i politickou silou, a když se teď připomnělo stoleté výročí naší nezávislosti, chtěl bych vzpomenout významného agrárního politika Antonína Švehlu, který byl dvakrát ministerským předsedou, byl také ministrem vnitra a mimo jiné byl zakladatelem agrární strany, kterou dovedl až k volebnímu vítězství. Já vím, že po násilné kolektivizaci došlo k rozpadu selského stavu a venkovského osídlení. Ale právě těch posledních zhruba dvacet pět let znamená určitou renesanci a já bych si velmi přál, abychom si vážili politiků, kteří dokázali ve své době zemědělce podporovat i v politické rovině, ne jenom jako producenty potravin, ale také jako tvůrce krajiny, té nádherné krajiny, nad kterou není. Proto bych vám chtěl oznámit, že 28. října udělím Antonínu Švehlovi in memoriam nejvyšší český řád, Řád Bílého lva první třídy.

Miloš Zeman, prezident republiky, České Budějovice, 23. srpna 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.