Prezident Zeman: Přál bych si výměnu vědců v oblasti biotechnologií, protože tento výzkum prý povede k nesmrtelnosti

20.06.2015 16:35

Projev prezidenta republiky při slavnostní večeři pořádané při příležitosti summitu ministrů zdravotnictví Čínské lidové republiky a České republiky

Prezident Zeman: Přál bych si výměnu vědců v oblasti biotechnologií, protože tento výzkum prý povede k nesmrtelnosti
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Milovice a Čáslav

Vážená paní místopředsedkyně Státní rady, vážení členové obou spřátelených vlád, vážení hosté,

před chvílí jsme viděli něco, co někteří méně inteligentní novináři nazývali „Krtečkovou diplomacií“. Zaujme-li tato diplomacie novou generaci z obou našich spřátelených zemí, máme vyhráno.

Ale chtěl bych dnes s poděkováním organizátorům tohoto setkání mluvit o tom, co je hlavním tématem, a to je naše zdraví. A musíte uznat, že zdraví je tématem, které se stává tím více naléhavějším, čím více stárneme. Jsem proto rád, že při příležitosti návštěvy paní první místopředsedkyně Státní rady jsme mluvili i o tom, že poté, co se podařilo úspěšně posunout spolupráci v obou zemích v oblasti průmyslu a dopravy, nastupuje před námi další úkol. A tímto úkolem je spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje, tedy v oblastech, které se mohou stát perspektivní třeba i za desítky let a které prospějí právě našim dětem.

Přál bych si, aby se rozšiřovala výměna studentů i vědců například v oblasti biotechnologií, protože jsem stejně jako ostatní ujišťován o tom, že tento výzkum může vést až k nesmrtelnosti, přičemž tyto prognostici pro jistotu neříkají, kdy by nesmrtelnost měla nastat.

Nicméně, chtěl bych závěrem svého projevu připít na zdraví nás všech, zejména na zdraví paní místopředsedkyně Státní rady, a chtěl bych připít na zdraví Čínské lidové republiky a její prospěch, protože na rozdíl od nesmrtelnosti je krátkodobá a poměrně spolehlivá prognóza, že se Vaše země, paní místopředsedkyně, během několika málo let stane největší ekonomikou světa.

Země budou spolupracovat bez ohledu na svoji velikost, tak jako se mohou mít rádi Krteček a Panda. Ale důležité je, abychom mezi sebou pěstovali pocit úcty, vzájemného porozumění a přátelství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…