Prezident Zeman: Tak to se mi ještě nikdy nestalo... Občas nějaký ten problém nezaškodí

19.09.2016 9:10

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Pardubického kraje:

Prezident Zeman: Tak to se mi ještě nikdy nestalo... Občas nějaký ten problém nezaškodí
Foto: KPR-Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na oficiální návštěvě Pardubického kraje.

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové, 

já bych chtěl především poděkovat panu hejtmanovi a jeho týmu za vynikající organizaci mé návštěvy. 

Ta návštěva probíhala po mnoha stránkách velice zajímavě. Nebudu opakovat to, co už tady řekl pan hejtman. Setkali jsme se s občany, s vedením podniků, se zastupiteli. Chtěl bych samozřejmě poděkovat občanům, že ve velmi hojném počtu na všechna setkání přišli, ale když jsme včera například byli ve Svobodných Hamrech, ale i v Jevíčku, no tak paní ředitelka říká, nemám žádný problém. Ve Svobodných Hamrech starostové a většina podnikatelů říká, nemám žádný problém. A to se mně ještě nikdy nestalo. Zdá se, že Pardubický kraj, pane hejtmane, je svým způsobem šťastný kraj, i když občas nějaký ten problém nezaškodí. To je tedy první dojem. 

Druhý dojem, velice oceňuji to, že pan hejtman pozval na pracovní večeři všechny lídry kandidujících subjektů, tedy těch subjektů, které mají šanci překročit pětiprocentní hranici, protože je to znak demokratismu, znak tolerance. Já jsem se s tím zatím v žádném jiném kraji nesetkal. Jsem rád, že jsem tyto lídry poznal, a protože úlohou prezidenta není preferovat jakoukoli politickou stranu nebo hnutí, tak jsem pouze všude na těchto setkáních vyzýval k maximální volební účasti pod heslem, kdo nevolí, ten volí, ale neví o tom. Říkal jsem to ostatně i při setkání s občany tady v Letohradě. Takže to je druhý zajímavý moment. 

Třetí, protože ode mne jistě očekáváte i nějakou mírně jedovatou poznámku, seznámil jsem se samozřejmě s krajskými hesly jednotlivých kandidujících subjektů, a dávám k vaší laskavé úvaze tuto myšlenku. 

Představte si, že tato hesla vezmete, napíšete, lístky vložíte do pytlíku, zatřepete a pak tato hesla znovu přisoudíte podle principu náhody jednotlivým kandidujícím subjektům. Garantuji vám, že si nikdo této záměny nevšimne. Konkrétní případ, pars pro toto, jsme pro dálnici D35. To jsem teď, když jsem jel, viděl na jednom billboardu u silnice. Já ani nevím, kdo to má jako heslo, a není to podstatné, protože samozřejmě všechny strany jsou pro dobudování dálnice D35. Ale heslo, přátelé, heslo má diferencovat, má odlišovat jednotlivé kandidující subjekty, což se v tomto případě neděje, stejně tak, jako když řeknete, že jste pro svobodu nebo pro prosperitu nebo pro demokracii. Neznám stranu, která by byla pro diktaturu nebo pro hospodářský úpadek. I když taková strana by byla docela zajímavá. 

A poslední poznámka. Nedávno, teď nevím, jestli to bylo na minulé, nebo předminulé tiskové konferenci, jsem věnoval laskavou pozornost i veřejnoprávní České televizi v souvislosti s tím, že jim na nějaké naší akci vyhořel přenosový vůz. Popřál jsem České televizi, aby se tento kiks neopakoval, a včera jsem se dozvěděl, nebo předevčírem, že kiks se opakoval tím, že Česká televize si vyžádala rozhovor, já jako starý dobrák jsem tento rozhovor poskytl, a uprostřed věty byl technickou chybou, já nejsem paranoik, takže v tom nevidím úmysl, ale diletantismus, tento rozhovor přerušen. Oceňuji, že Česká televize jako pokání včera vysílala celý rozhovor pro jistotu ještě jednou, a tentokrát snad bez chyby. Takže jenom bych si přál, aby u této televize nedocházelo k tak diletantským chybám, které potom zbytečně zatemňují vzájemné vztahy mezi Českou televizí a prezidentskou kanceláří. 

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Letohrad, 16. září 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…