Prezident Zeman: Važme si toho, že můžeme diskutovat a že ne na vše máme rozdílné názory

02.02.2019 12:01

Projev prezidenta republiky při galavečeru ČNB

Prezident Zeman: Važme si toho, že můžeme diskutovat a že ne na vše máme rozdílné názory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dobrý den, dámy a pánové,

já bych nechtěl opakovat to, co bylo již řečeno přede mnou, pouze bych dodal, že s tím naprosto souhlasím.

Vážený pane guvernére Rusnoku, vážený pane premiére Babiši, vážený pane prezidente Klausi a mnoho dalších a dalších, které kdybych všechny pozdravil, tak už nebudu mluvit o ničem jiném,

nechci se pouštět do historických exkurzů, ale zdá se mi, že právě konflikty a střetávání názorů, mimo jiné i v oblasti české koruny, jsou docela zajímavou inspirací pro naši diskuzi.

Jiří Rusnok už tady zmínil dvě významné postavy, tedy Aloise Rašína a Karla Engliše, tak trochu jsi, Jirko, zatajil, že mezi nimi byl samozřejmě názorový konflikt. My se někdy stydíme za názorové konflikty, které ve skutečnosti jsou nesmírně plodné a zajímavé. Vzpomínám, jak tento názorový konflikt skončil prakticky zlatým standardem a světovou hospodářskou krizí. To byla zajímavá fáze naší historie. Pak přišla fáze nepříliš pozitivní, byla tam v padesátém třetím jakási perverzní denominace české měny spojená s okradením střadatelů, a pak takový vývoj, kdy vlastně měna nebyla považována za něco samostatného, za nástroj hospodářské politiky, a pokud šlo o umění, které zde pan guvernér zmiňoval, tak já bych zmínil jedno anti-umění. V říjnu 1989 jsme byli s Karlem Křížem na jedné studentské akci v Ostravě, a tam jsem říkal, že jsme patrně jediná země na světě, která má na bankovkách portrét masového vraha. Než mě stačili zavřít, vypukla revoluce. Ale v každém případě pak nastaly opravdu zajímavé diskuze, a já si vážím toho, že některých z nich jsem se mohl účastnit.

Víte, že debata o tom, zda jsou nebo nejsou vhodné devizové intervence, rozdělila naši odbornou veřejnost. A co by ne. Mohli vyjádřit velmi stručně svůj názor. Pak jsem vycházel z toho, že oslabení naší měny je krátkodobě podnět pro naše exportéry, ale že tento polštář dlouhodobě exportérům škodí, protože oslabuje jejich schopnost a ochotu inovovat a zvyšovat produktivitu práce. Tento názor si ostatně udržuji i nadále. Očekávali jsme, že když se tyto devizové intervence konečně ukončí, tak že koruna bude posilovat, mnozí odborníci to předvídali, já taky, abych byl sebekritický, ale nestalo se tak. Upřímně řečeno, nikdo z nás pořádně neví, proč koruna neposiluje. Ale četl jsem jedno docela zajímavé analytické sdělení, které spojovalo ne-li oslabování, tedy stagnaci koruny s nahromaděnými obrovskými devizovými zásobami, které díky různým spekulacím znemožňují ten setrvalý trend k posilování měny. Přemýšlejme o tom a važme si toho, že můžeme diskutovat a že ne na vše máme úplně rozdílné názory.

Milí přátelé, skončil bych opět jako Jekyll a Hyde tématem, které se týká našeho vztahu k euru. Já jsem jmenoval do bankovní rady Dalibora Dědka jako zastánce eura, aby ta bankovní rada byla trochu vyvážena, a sám vypadám jako kolísající střední rolník, pokud vám toto spojení ještě něco říká, protože až dosud se mi v první fázi euro zdálo dobrou volbou pro naši ekonomiku. Začal jsem váhat v okamžiku řecké krize, kde Evropský stabilizační mechanismus znamenal, že čeští daňoví poplatníci budou platit řecké dluhy, a to nebylo úplně správné.

V naší diskuzi, a tím bych skončil, nezaznělo ještě jedno konstatování, které je přitom podloženo tvrdými daty. Když se podíváte na vývoj v eurozóně a komparujete tento vývoj s vývojem v Evropské unii jako celku, tak zjistíte, že v eurozóně je pomalejší hospodářský růst a že je tam vyšší nezaměstnanost. To jsou prostě dvě tvrdá fakta, která zrovna nesvědčí o tom, že by společná měna nějak dramaticky pomáhala k vývoji evropské ekonomiky.

Čím tedy skončit? Dánsko si kdysi vyjednalo takovou krásnou výjimku, a díky tomu zde máme formálně nezávislou dánskou korunu, také korunu, ale ona je tak fixovaná na euro, že je to prakticky eurozóna. Dovolte mi, abych jako příslušník národa, který zplodil jak dobrého vojáka Švejka, tak díla Franze Kafky, citoval nadporučíka Lukáše. Buďme Čechy, i já jsem Čech, ale nemusí o tom nikdo vědět. Usilujme daleko spíše o to, abychom měli stabilní a zdravou ekonomiku, a jaká bude naše měnová jednotka, je z tohoto hlediska méně důležité.

Omlouvám se všem fanatikům české koruny, že jsem svým kacířstvím je trochu rozčílil, ale kacířství je dobrá věc.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…