Prezident Zeman: Vedle silné koruny je dalším protiinflačním faktorem nízký deficit státního rozpočtu

15.12.2022 10:57 | Tisková zpráva

Projev prezidenta republiky při jmenování viceguvernéra a členů bankovní rady ČNB

Prezident Zeman: Vedle silné koruny je dalším protiinflačním faktorem nízký deficit státního rozpočtu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane guvernére, vážená paní viceguvernérko, vážení členové bankovní rady a vážený pane viceguvernére,

chtěl bych ocenit práci bankovní rady v jejím dosavadním složení a věřím, že i tyto personální změny úspěchu bankovní rady jako celku prospějí.

Všichni dobře víme, že hlavním úkolem České národní banky je boj proti inflaci a že se tento boj vede nikoli pouze prostřednictvím úrokových sazeb, ale také prostřednictvím péče o stabilitu české měny. Jsem rád, že česká měna je stabilní, pohybuje se dnes tuším asi 23 korun 40 haléřů za euro. Jsem rád, že sedmiprocentní úroková sazba už je dostatečně vysoká a není tedy důvod k jejímu zvyšování.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

A na druhé straně bych chtěl upozornit na jeden aspekt, který je tak trochu opomíjený. Máte-li účinně bojovat proti inflaci, musíte si najít spojence. A tímto spojencem je v první řadě vláda, proto bych chtěl vyzvat celou bankovní radu k co nejintenzivnější spolupráci s vládou. Koneckonců jeden z vás je koordinátor Národní ekonomické rady vlády, druhý z vás působil v Národní rozpočtové radě a vládu, zejména pak Ministerstvo financí je zapotřebí přesvědčit, že vedle silné koruny je dalším protiinflačním faktorem nízký deficit státního rozpočtu. A když mně dovolíte jedno poněkud kacířské stanovisko, v rozhovorech s politiky, ať jsou vládní nebo opoziční, vždy slýchám, že zrušení hrubé mzdy, nebo superhrubé mzdy, prospělo kapsám zaměstnanců, protože se jim snížila daň z příjmu. Zní to hezky, ale všichni ekonomové ve vzácné jednotě těmto politikům říkají, že to, co se zaměstnancům přidá do jedné kapsy snížením daně z příjmu, se jim vezme, násobně vezme z druhé kapsy právě díky inflaci a inflace je významnou měrou ovlivňována, a vám to nemusím říkat, říkám to těm politikům, ovlivňována právě rozpočtovým deficitem.

Takže skončil bych výzvou. Snažte se o co nejintenzivnější komunikaci s vládou a zejména s Ministerstvem financí a přesvědčujte ji, že politická hlediska jsou sice důležitá, ale že je třeba respektovat i hlas ekonomů, a tedy i hlas České národní banky.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Omlouvám se, faktická poznámka na závěr. Abych dokázal svoji všeobecně známou vstřícnost, chtěl bych vám oznámit, že dnes jsem podepsal zákon o státním rozpočtu. Protože oceňuji, že ve srovnání s deficitem na tento rok je deficit na příští rok o osmdesát miliard nižší, ale je to zatraceně málo. A já si ponechávám svoje výhrady, které jsem zdůvodnil, výhrady ke zrušení superhrubé mzdy a myslím si, že minimálně pro vládu to bude radostná zpráva.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 14. prosince 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…