Prezident republiky otevřel v Lánech tzv. Masarykův potok

13.07.2014 17:33

Prezident republiky Miloš Zeman v neděli dne 13. července 2014 v zámeckém parku v Lánech slavnostně otevřel obnovený tzv. Masarykův potok.

Prezident republiky otevřel v Lánech tzv. Masarykův potok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Správa Pražského hradu obnovila tzv. Masarykův potok z iniciativy prezidenta republiky a při příležitosti 93. výročí odkoupení zámku Lány kanceláří prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Obnova zahrnovala i opravu původních lávek architekta Josipa Plečnika. Do parku se tak vrátil významný krajinotvorný prvek.

Potok areálem zámku protékal po staletí. V důsledku urbanistických zásahů v obci Lány však v průběhu 20. století ztratil přítok ze soustavy obecních rybníků a přestal být funkční, kvůli čemuž byl zasypán do úrovně strouhy.

Kancelář prezidenta republiky zámek pro státní potřeby odkoupila 15. července 1921 za 25 miliónů korun. Smlouvu o prodeji zámku, parku, obory v celkové výměře 5 194 ha podepsal tehdejší majitel zámku Maxmilián Egon III. Fürstenberk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hrad.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby