Primátor Bělica: Nemocnice Havířov patří mezi špičková zdravotnická zařízení

21.02.2022 22:13

Havířovská nemocnice otevřela ambulanci tělovýchovného lékařství, bude sloužit převážně dětským sportovcům

Primátor Bělica: Nemocnice Havířov patří mezi špičková zdravotnická zařízení
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Havířovská nemocnice otevřela ambulanci tělovýchovného lékařství, bude sloužit převážně dětským sportovcům, ale také všem věkovým skupinám, které aktivně sportují a chtějí zjistit svůj fyzický potenciál. 

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí

Součástí vyšetření je základní fyzikální vyšetření, vyšetření pohybového aparátu, EKG a následně provedení zátěžového testu. Mimo základní ergometrické vyšetření na bicyklovém ergometru je možno provést i celkové ergospirometrické vyšetření. Vyšetření je určeno ke stanovení celkové spotřeby kyslíku a obecně testů aerobní zdatnosti. V případě zjištěných hraničních nálezů či patologií např. na EKG nebo při zátěžovém testu je výhodou ambulance přímé napojení na dětskou kardiologickou ambulanci. Nově ambulance tělovýchovného lékařství poskytuje lékařské prohlídky a vyšetření v souladu s vyhláškou 391/2013 Sb. o zdravotní způsobilosti k tělesné výchově a sportu. Podle této vyhlášky musí touto prohlídkou projít každý dětský sportovec, který je organizovaný ve sportovní škole nebo sportovním klubu, jednou ročně.

„Mimořádně mě těší progresivní rozvoj naší havířovské nemocnice, na kterém má mimo jiné zásluhu i současné vedení. V relativně krátkém časovém období se například zmodernizoval vestibul, šatny pro zaměstnance, byla uvedena do provozu nová magnetická rezonance, na porodním oddělení, které letos čeká velká rekonstrukce, loni přišel na svět rekordní počet dětí. Také se nedávno otevřel nový psychiatrický pavilon, a teď zbrusu nová ambulance tělovýchovného lékařství. Ambulance sportovní medicíny v našem městě chyběla a její potřeba je zde poměrně vysoká, už jenom proto, že na našem území působí více než 70 sportovních klubů a spolků, které se věnují výchově sportující mládeže. Není pochyb o tom, že Nemocnice Havířov patří mezi špičková zdravotnická zařízení, do kterého se díky modernímu technickému vybavení a empatickému přístupu personálu sjíždí lidé ze širokého okolí,“ nešetřil chválou havířovský primátor Josef Bělica.

„Náš region byl vždy líhní špičkových sportovců a chceme-li v tomto trendu pokračovat, musíme i v tomto sektoru nabídnout našim dětem moderní možnosti sportovní medicíny 21. století pro bezpečný a kontrolovaný vývoj s ohledem na jejich tréninkovou zátěž, ale i životní styl a správnou výživu. Otevření této chybějící odbornosti tělovýchovného lékařství v našem regionu je prvním krůčkem, a protože péče o malého či dospívajícího sportovce musí být komplexní, plánujeme v dalších krocích diagnostickou analýzu svalů, tuků a celkového složení těla, jako i zapojení nutričních terapeutů, fyzioterapeutů a ortopedů, případně psychologů do celkového a komplexního screeningu a péče”, uvedl ředitel nemocnice Norbert Schellong.

„Jsem velmi rád, že se nám v Havířově podařilo otevřít ambulanci tělovýchovného lékařství, která všem sportovním klubům nejen z Havířova, ale celého regionu, nabízí provádění pravidelných sportovních prohlídek. Tím, že je ambulance v rámci dětského lékařství, nám umožňuje průběžně hodnotit vyvíjející se dětský organismus a sledovat možné přetížení aktivním sportem. Těšíme se na spolupráci především s trenéry, nastavení péče o mladé sportovce tak, aby byl sport více všestranný a vedl u dětí ke zdravému fyzickému rozvoji, tedy aby platilo sportem ke zdraví a nikoli sportem k trvalé invaliditě“, řekl primář dětského oddělení havířovské nemocnice Hynek Canibal.

Ambulance tělovýchovného lékařství bude otevřena každou středu od 8:30 – 12:00 hodin, podmínkou je předchozí objednávka termínu na tel. čísle 704 683 319.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu