Primátor Čeřovský: Jablonec finančně podpoří integrační centrum Sokolka

26.03.2022 22:24

Statutární město bude přispívat měsíčně TJ Sokol Jablonec n. Nisou částku 55 tis. korun. Peníze jsou určené na provoz integračního centra pro uprchlíky z Ukrajiny v budově jablonecké sokolovny ve Fügnerově ulici.

Primátor Čeřovský: Jablonec finančně podpoří integrační centrum Sokolka
Foto: město Jablonec nad Nisou
Popisek: Jiří Čeřovský

Jablonečtí radní na svém mimořádném jednání schválili smlouvu, na jejímž základě bude město vyplácet odměnu jablonecké tělovýchovné jednotě. „Měsíční příspěvek je určený na chod integračního centra pro uprchlíky z Ukrajiny, které vzniklo v souvislosti s humanitární krizí a válkou na Ukrajině,“ říká primátor města Jiří Čeřovský. 

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26654 lidí

Na základě smlouvy, uzavřené do 30. června, bude město měsíčně poukazovat tělovýchovné jednotě 55 tis. korun. „Za březen pak město vyplatí alikvotní část odměny odpovídající době provozu integračního centra Sokolka, které začalo pracovat 21. března,“ připomíná primátor Čeřovský.

Naopak TJ Sokol se zavázala pomáhat se zajištěním základních potřeb uprchlíků, vytvořit komunitu, podněcovat socializaci, kulturní aktivity, jazykové vzdělávání a propojovat profesní oblasti. „Poslední zmíněnou službu by měly garantovat dva pracovníci, z nichž jeden bude koordinátorem programu integračního centra, druhý bude zastupovat ukrajinskou komunitu, proto musí ovládat ukrajinštinu,“ upřesňuje náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek, který dodává, že integrační centrum bude úzce spolupracovat s magistrátními odbory, konkrétně s humanitním, sociálních věcí a zdravotnictví, s oddělením krizovým a správy bytů i s městskou policií.

Důležitou součástí práce integračního centra jsou asistence sociálního poradenství pro uprchlíky, spočívající v pomoci se základní administrativou a řešením základních životních situací. V sokolovně se zaměří také na volnočasové aktivity uprchlíků, zejména dětí apod.

Pro potřeby integračního centra vyhlásilo statutární město také humanitární sbírku, konkrétně potravinovou pomoc. Žádané jsou těstoviny, konzervy, rýže, mléko, olej, jedlé tuky, paštiky, instantní polévky a pokrmy, polévky „do hrníčku“, mouka, cukr, sůl, základní koření, dětská výživa, přesnídávky, pitíčka, cereálie. Vše dárci mohou odevzdávat v sokolovně ve Fügnerově ulici, a to od pondělí do pátku v době od 10 do 18 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.