Primátor Čeřovský: U přehrady je nutná rovnováha mezi zábavou a bydlením

15.06.2020 19:43

Jablonecký primátor Jiří Čeřovský se setkal na radnici s provozovateli a majiteli stánků s občerstvením u vodní nádrže Mšeno. Důvodem setkání bylo hlavně dodržování tržního řádu a obecně závazné vyhlášky (OZV) o nočním klidu.

Primátor Čeřovský: U přehrady je nutná rovnováha mezi zábavou a bydlením
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Považoval jsem za důležité vyjasnit si práva a povinnosti provozovatelů občerstvení kolem přehrady na začátku letní sezóny. Je mi jasné, že přehrada je v létě hojně navštěvované místo nejen přes den. Zábava na předzahrádkách však vyvolává často stížnosti lidí, kteří kolem vodní plochy bydlí,“ konstatuje primátor Jiří Čeřovský. 

Dva základní právní předpisy platící pro provoz stánků s občerstvením a jejich předzahrádky jsou jasné. „Tržní řád města upravuje provozní dobu restauračních zahrádek, která je stanovená od 8 do 23 hodin, obecně závazná vyhláška o nočním klidu zase jasně nařizuje, aby od 22 hodin večer do 6 hodin ráno dne následujícího byl ve městě dodržován noční klid,“ vysvětluje vedoucí oddělení právního Jiří Kučera. 

„Je třeba si toto uvědomit a stanovené hodiny dodržovat. V létě příjemné počasí láká k posezení déle do noci. Pokud provozovatelé stánků nebudou dodržovat stanovené časy, budeme nuceni přikročit k razantnějším opatřením, protože jsme povinní plnění vyhlášek a nařízení zajistit,“ říká Čeřovský s tím, že pokud budou provozovatelé stánků dotčené předpisy porušovat, mohlo by následovat v krajním případě i vypovězení smlouvy o pronájmu s tříměsíční výpovědní lhůtou. „Nechceme být ale tak razantní, chceme zachovat společenský život kolem přehrady. Chceme však stanovit takové meze, které naleznou kompromis mezi společenským životem a poklidným bydlením občanů v okolí přehrady. Je nutné zajistit jakousi rovnováhu,“ ujišťuje primátor a dodává, že zájmem města i provozovatelů je, aby se návštěvníci přehrady cítili dobře. „Proto nabízím prostor ke společné komunikaci, podle mě je to vhodnější řešení problémů než pozdější restrikce,“ uzavírá Jiří Čeřovský.  

V praxi to znamená, že předzahrádky u přehrady mohou otevřít od osmé hodiny ranní, ve 22 hodin musí výrazně ztlumit reprodukovanou nebo jinou hudební produkci v intencích nočního klidu s tím, že provoz stánků včetně úklidu a posezení v zahrádkách musí skončit ve 23 hodin. Restaurační zahrádky musí být provozovány v souladu s nájemní smlouvou uzavřenou s městem. „OZV o nočním klidu stanovuje určité výjimky na pořádání kulturních a společenských akcí s přesahem do doby nočního, avšak pouze u tradičních a výjimečných akcí, jakými jsou pivní či vánoční slavnosti v centru, Muzejní noc pod Ještědem apod. Do tohoto výčtu kulturní akce v okolí stánků nespadají,“ připomíná Jiří Kučera.  Akceptovatelná hudební produkce bez povolení magistrátu je taková, jejíž návštěvnost se zhruba rovná kapacitě předzahrádky. V okamžiku, kdy koncert využívá techniku zesilující zvuk a počet návštěvníků převýší kapacitu předzahrádky na pozemky města, by provozovatel měl podat žádost o povolení k produkci na jablonecký magistrát. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině