Primátor Hrabálek: Hradec Králové podá žalobu na Národní sportovní agenturu

26.05.2022 11:35 | Tisková zpráva

V polovině dubna město Hradec Králové obdrželo usnesení Národní sportovní agentury (NSA) o zastavení řízení ohledně dotace na multifunkční fotbalový stadion. S výtkami a závěrem NSA město od začátku nesouhlasí. Během úterního zasedání proto radní města schválili podání správní žaloby proti rozhodnutí NSA o zastavení řízení o žádosti o poskytnutí dotace na stavbu fotbalového stadionu.

Primátor Hrabálek: Hradec Králové podá žalobu na Národní sportovní agenturu
Foto: ODS
Popisek: Alexandr Hrabálek

„Národní sportovní agentura v rozhodnutí uvedla, že poskytnutí dotace by představovalo veřejnou podporu podle práva Evropské unie, která není slučitelná s jejím vnitřním trhem. Tyto závěry NSA jsme od počátku důrazně odmítali. Bohužel jsme tento nesouhlas jinak než podáním správní žaloby nemohli vyjádřit. Proti rozhodnutí totiž na základě příslušného zákona není odvolání ani jiný opravný prostředek přípustný,“ vysvětluje primátor města Alexandr Hrabálek.

V žalobě, kterou se město chystá podat v následujících dnech, bude vymezeno několik žalobních bodů. „Asi nejdiskutovanější byla metoda stavby multifunkčního stadionu formou Design & Build. Národní sportovní agentura v odůvodnění napadeného usnesení uvádí, že byla povinna posoudit motivační účinek individuálně, z textu ale nijak nevyplývá, v čem toto individuální posouzení spočívalo. Naopak je podle nás zřejmé, že k individuálnímu posouzení vůbec nedošlo,“ informuje náměstkyně primátora pro dotace Monika Štayrová. Město kritizuje i postup NSA při zveřejnění předmětné výzvy, neboť ten významným způsobem ovlivnil možnost jednotlivých žadatelů úspěšně žádat o dotaci, žalobou napadá i procesní stránku řízení vedeného agenturou.

Již v lednu letošního roku město navíc vyzvalo Národní sportovní agenturu ke zrušení celé dotační výzvy. „V samotné výzvě jsme shledali několik zásadních nedostatků, které mohly být příčinou všech našich komplikací s žádostí o dotaci. Bohužel, k naší výzvě, i když už pominuly příslušné lhůty pro vydání rozhodnutí ve správním řízení, se agentura stále nevyjádřila,“ říká náměstkyně Štayrová.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.