Primátor Hrabálek: Hradecký Antivirus vyrovná propad daňových příjmů v městském rozpočtu

25.06.2020 9:09

V příštím týdnu budou zastupitelé města Hradce Králové projednávat další zásadní změnu letošního rozpočtu.

Primátor Hrabálek: Hradecký Antivirus vyrovná propad daňových příjmů v městském rozpočtu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Ekonomové z hradecké radnice předkládají úpravu jeho příjmové části, která vychází z odhadu poklesu daňových příjmů z důvodu ekonomické krize způsobené pandemií koronaviru. Ty jsou odhadovány na úrovni 152 miliony korun. V investicích město úspory nechystá, na krytí téměř celé výše tohoto výpadku město použije účelovou rezervu v rámci programu Antivirus, která byla vytvořena z výsledku hospodaření loňského roku. Dnes tuto změnu rozpočtu schválili městští radní.

Parlament v těchto dnech projednává změny státního rozpočtu, které reagují na významné snížení odhadu daňových příjmů. Ty jsou zároveň rozhodujícím zdrojem příjmů města. Jsou to příjmy přijímané převážně na základě rozpočtového určení daní, a to jako podíl z jednotlivých daní vybíraných prostřednictvím finančních úřadů. „Vzhledem k principu sdílení daní je tedy pochopitelné, že adekvátně snížení odhadu na straně státu by měla nastat korekce i na straně města,“ vysvětluje důvody změny Monika Štayrová, ekonomická náměstkyně primátora. „Na příjmové straně rozpočtu počítáme s celkovým poklesem o 152 miliony korun. Součástí této částky je i 4,4 milionu korun z plateb za předzahrádky, se kterými jsme při tvorbě rozpočtu na letošní rok počítali, ale tento poplatek jsme podnikatelům odpustili jako součást podpory města v rámci programu Antivirus,“ dodává náměstkyně Štayrová.

Rozpočet města na rok 2020 byl sestaven způsobem, který nepředpokládal výrazný nárůst oproti roku 2018, tedy z dnešního pohledu v pesimistické variantě. Skutečnost roku 2019 byla nakonec výrazně vyšší a letošní rozpočet vykazoval začátkem roku značnou rezervu v příjmové oblasti. „Z finančního vypořádání jsme si tak mohli dovolit dát stranou 150 milionů korun na program Antivirus. Deset milionů na přímou finanční pomoc drobným podnikatelům, zbývajících 140 milionů jako účelovou rezervu na případné změny rozpočtu. Ukazuje se, že naše odhady byly téměř přesné a díky této rezervě zatím nemusíme dělat škrty v investicích. Zbývajících 12 milionů korun vezmeme ze souhrnné rezervy rozpočtu,“ popisuje způsob krytí poklesu daňových příjmů v celkové výši 152 miliony primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. V procentech lze negativní změny související se změnou státního rozpočtu pro příjmy města přijímané na základě rozpočtového určení daní vyčíslit na 19 %. „Nicméně momentálně jsme v situaci, kdy se teprve začínají sčítat škody. Téměř šedesát procent běžných výdajů rozpočtu města tvoří transfery městským organizacím. Bude záležet, jak svou finanční situaci zvládnou a v jakém objemu přenesou ekonomické důsledky pozastavení svých aktivit na město. Předpokládáme, že s těmito informacemi budeme moci pracovat na konci třetího čtvrtletí,“ doplňuje primátor Hrabálek.

Vedení hradecké radnice zároveň očekává, že se vláda bude snažit finančně pomoci a nějakou formou poskytnout obcím finanční kompenzace. „Přesné parametry této pomoci zatím nevíme, hovoří se o částce 1.200 korun na obyvatele, což by pro Hradec Králové představovalo více jak 111,5 milionu korun. Jakoukoliv poskytnutou částku využijeme ve prospěch zmírnění negativních dopadů snížení daňových příjmů města, což nám zároveň pomůže v přípravě rozpočtu města na příští rok,“ připomíná ekonomická náměstkyně Monika Štayrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …