Primátor Hrabálek: Město odkoupí podíl ve společnosti Aldis

22.06.2022 9:15

Město Hradec Králové se stane stoprocentním vlastníkem společenského a kongresového centra Aldis. Hradecká radnice v současnosti vlastní 48,54 % akcií této společnosti.

Primátor Hrabálek: Město odkoupí podíl ve společnosti Aldis
Foto: ODS
Popisek: Alexandr Hrabálek

Dalšími akcionáři jsou Odborový svaz Kovo s 45,93 % a Odborový svaz státních orgánů a organizací s 5,52% podílem ve společnosti. Právě svazy vyzvaly město k odkupu těchto akcí ve výši 26,4 miliony korun. Ze 30 přítomných zastupitelů schválilo na svém dnešním zasedání nabídku 24 z nich. 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

„Kongresové centrum Aldis považujeme za důležitý objekt, konají se zde sympozia, koncerty, je to místo setkávání pro návštěvníky nejen z České republiky, ale také ze zahraničí. Považujeme za strategické převzít jej do svého vlastnictví a začít naplno využívat jeho potenciál. Prvním takovým impulzem může být současná výstavba lávky přes Labe začínající hned vedle Aldisu, která napomůže lepšímu spojení do této oblasti,“ uvádí primátor města Alexandr Hrabálek. Kongresové centrum Aldis díky své kapacitě a rozloze nemá v podstatě v České republice konkurenci. „Toto společensky významné místo je důležité i pro akademickou obec, která je v našem městě velmi početná,“ doplňuje primátor.

Záměr odkoupit akcie od svazů schválili hradečtí zastupitelé již v květnu, samotný odkup pak posvětili na dnešním zasedání. „Na hodnotu společnosti Aldis byl proveden znalecký posudek, který ji vyčíslil do výše zhruba 70 milionů korun. Od této ceny se pak odečítá kumulovaná ztráta z hospodaření z minulých let ve výši přes 16 milionů, která vznikla výpadkem příjmů během pandemie a soudem vyčísleného nájemného za využívání pozemků ve vlastnictví státu. Hodnota podílu, který kupujeme, se tak dostala na částku 26,4 miliony korun,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek.

Město by mělo získat zbývající akcie do svého vlastnictví v průběhu června. Uzavřená smlouva o koupi vstoupí v platnost dnem podpisu obou stran, ke kterému by mělo dojít v následujících dnech. Účinnosti nabývá dnem uveřejnění v registru smluv. „Jakmile bude převod dokončen, budeme se intenzivně věnovat situaci ohledně pozemků pod budovou a parkovištěm. Bohužel jsou ve vlastnictví státu a město za ně musí platit nájemné. Jako nejvhodnější řešení vidím odkup pozemků do vlastnictví města,“ dodává náměstek Marek. Hodnota těchto pozemků je přibližně 72 milionů korun. Město za jejich užívání musí platit státu nájemné ve výši tři miliony korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…