Primátor Hřib: Pragozor nabízí ověřená data o zdraví, koronaviru, bydlení či dopravě

23.09.2020 18:37

Na novém webu www.pragozor.cz mohou nyní Pražané objevovat zajímavá čísla o hlavním městě. V jednoduché a srozumitelné formě se zde dozví ověřené a ozdrojované informace o metropoli.

Primátor Hřib: Pragozor nabízí ověřená data o zdraví, koronaviru, bydlení či dopravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Ilustrovaný golem Pragozor návštěvníky webu provede různými oblastmi městského života - od dopravy, životního prostředí, bydlení, turismu nebo bezpečnosti až po zdraví, včetně údajů o současné situaci s koronavirem. Pragozor je projektem městské společnosti Operátor ICT a její datové platformy Golemio.

„Chytré město je řízené na základě dat. Mám radost, že teď můžeme tato užitečná data nabídnout na jednom místě také všem Pražanům. Žijeme v době častého šíření dezinformací a fake news, proto vnímám jako velké plus, že jsou na Pragozorovi všechny informace ověřené a že se mohou návštěvníci webu prokliknout až ke zdrojům informací. To je praktické i pro nadšence a profesionály, kteří chtějí data o Praze studovat víc do hloubky. Samotný web je ale tvořený jako populárně naučný a práce s ním je i díky hravému designu zábava. Přesvědčte se sami,” vybízí Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Pragozor přehledně zpracovává informace o běžných životních situacích Pražana rozdělených do osmi základních kategorií: Zdraví, Bydlení, Životní prostředí, MHD, Auta, Bezpečnost, Mobilita a Turismus.

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí

„Web Pragozor obsahuje celkem sto patnáct grafů. Z toho čtyřicet je aktivních, založených na živých datech, která se v pravidelných intervalech aktualizují. Patnáct grafů je tematicky ilustrovaných. Pragozor zpracovává data z dopravních čidel a senzorů, aplikace PID Lítačka, Smart Prague Indexu, ale i parkovacích domů, statistik policie, Českého hydrometeorologického ústavu nebo statistických ročenek. Často nabízí i mezinárodní srovnání,“ vysvětluje Michal Fišer, ředitel Operátora ICT.

Současný obsah webu ale není konečný. Operátor ICT chce pokračovat v přidávání dalších dat v návaznosti na to, jak budou postupně uvolňována (například od Dopravního podniku hl. m. Prahy) nebo na základě poptávky ze strany uživatelů.

„Těší mě, že rozšiřujeme dosah datové platformy Golemio a přibližujeme ji lidem. V Brně už podobný projekt mají pod názvem data.brno.cz a v Praze jsme také chtěli zprostředkovat naše data ve snadno srozumitelné formě. Kvalitou zpracování webu jsme ale Brno určitě předčili. Jsem nadšený z krásné grafiky Pragozora, díky které bude projekt poutavý pro všechny, včetně třeba studentů a dětí. Věřím, že i malí Pražané se takto budou moci podrobněji seznámit s fungováním našeho města, ať už sami, nebo třeba za pomoci rodičů a učitelů,“ dodává Jaromír Beránek, předseda Výboru pro IT a Smart City Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Věděli jste, že:

  • 91 % pražských spojů MHD jezdí na čas dle jízdního řádu?
  • počet registrovaných aut v Praze se téměř rovná počtu obyvatel našeho města?
  • v rámci prvního pololetí 2020 se opravilo dvakrát více bytů než ve stejném období roku 2019?
  • majetková kriminalita klesla v Praze v porovnání s rokem 2013 téměř o polovinu?
  • v roce 2019 Praha vysázela 197 842 nových stromů?

Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.