Primátor Hřib: Praha bude spolupořádat kongres ICGAI

24.02.2020 19:43

Rada hl. m. Prahy dnes schválila, že se město bude podílet na organizaci mezinárodního kongresu ICGAI (International Congress for the Governance of Artificial Intelligence 2020).

Primátor Hřib: Praha bude spolupořádat kongres ICGAI
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Jeho tématem bude regulace a etika umělé inteligence. Očekává se až 450 účastníků z řad předních vědců, politiků i zástupců světových institucí, které se zabývají umělou inteligencí, jejím vývojem a dopady na život lidí.

„Etika a regulace umělé inteligence stojí nyní v centru pozornosti odborníků i laické veřejnosti, proto je skvělé, že se do řešení takto klíčových otázek můžeme jako Praha aktivně zapojit. Naším cílem je být protiváhou k čínskému přístupu, který zneužívá umělou inteligenci ke šmírování svých občanů a ukázat, že umělá inteligence má svoje místo i v demokratickém světě například jako nástroj kontroly práce politiků nebo jako způsob jak předvídat nejrůznější hrozby. Kongres beru také jako příležitost, kde podpořit a zviditelnit naše odborníky v mezinárodním prostředí a jak posílit vnímání Prahy jakožto ekonomického centra regionu,“ uvádí Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Hlavním speakerem kongresu bude Michael Møller, bývalý ředitel Organizace spojených národů. Další mluvčí jsou z řad předních expertů na umělou inteligenci, zúčastní se například profesor Yaleovy univerzity v USA Wendell Wallach.

Praha na organizaci kongresu spolupracuje s Carnegie Council for Ethics in International Affairs se sídlem v New Yorku. Do příprav se také intenzivně zapojí pražský spolek prg.ai, který sdružuje komunitu zabývající se umělou inteligencí. Spolek byl založen v roce 2019 hl. m. Prahou, Akademií věd ČR a předními českými univerzitami ČVUT a UK.

„V minulém týdnu představila Evropská komise Bílou knihu o umělé inteligenci, která si klade za cíl posunout Evropu na špičku v tomto oboru při respektování důležitých etických principů. Hlavní město Praha tento dokument reflektuje a prostřednictvím spolku prg.ai se podílí na dalších krocích při utváření regulatorního rámce, a to zejména s ohledem na ochranu osobních dat a svobody občanů, což jsou i priority Pirátské strany. I proto jsme velmi rádi, že hostitelstvím konference ICGAI přispěje Praha k dalším diskusím; ostatně tématu hard law a soft law v oboru umělé inteligence, tedy závazným právním předpisům a těm nevynutitelným, bude věnován celý samostatný blok,“ uvádí Jaromír Beránek, předseda Výboru pro IT a Smart City hl. m. Prahy.

Spolupráce na přípravě kongresu přirozeně navazuje na dosavadní aktivity, které Praha směrem k podpoře rozvoje umělé inteligence učinila. Kongres se bude konat 16. - 18. dubna 2020 v reprezentativních prostorách Národního muzea. Více informací na webových stránkách kongresu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…